Tržište

Huawei otpustio više od dvije trećine zaposlenih u Americi

Huawei otpustio više od dvije trećine zaposlenih u Americi
Foto: Tanjug/AP | Huavei otpustio više od dve trećine zaposlenih u Americi

SANTA KLARA/HONGKONG - Huawei tehnolodžiz otpustio je više od dvije trećine od ukupno 850 zaposlenih u svojoj istraživačkoj podružnici Futureway technology u SAD.

Taj potez najavljen je nakon odluke zvaničnog Vašingtona o stavljanju kineskog tehološkog diva na izvoznu "crnu listu".

Futureway, koji ima kancelarije u Silicijumskoj dolini i u širem području Sijetla, Čikaga i Dalasa, saopštio je da je ukinuo više od 600 radnih mjesta, izvještava Rojters.

Ova jedinica, osnovana radi saradnje sa univerzitetima i istraživačima, zabilježila je prošle godine 510 miliona dolara operativnih troškova.

Iz Huaweija su saopštili da je odluka o ukidanju radnih mjesta, koja je stupila na snagu 22. jula, donijeta "zbog pada poslovnih aktivnosti" izazvanog akcijama američke vlade.

Huawei je najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme.

Američko Ministarstvo za trgovinu je u maju stavilo kompaniju na tzv. "entitetsku listu" organizacija koje predstavljaju bezbjednosne rizike po SAD, a Ministarstvo pravde je podnijelo tužbu protiv firme zbog navodne krađe poslovnih tajni i drugih kriminalnih radnji.

"Crna lista" zabranjuje Futureway transfer osjetljive tehnologije matičnoj kompaniji, i takođe zabranjuje američkim tehnološkim firmama da prodaju svoje proizvode Huaweiju.

Predsjednik SAD Donald Tramp dogovorio se juče na sastanku sa čelnicima vodećih tehnoloških kompanija, među kojima je bio i šef Alfabetovog Googlea, da se ubrza procedura odlučivanja po pojedinačnim zahtjevima američkih kompanija da im se dozvoli prodaja nekih proizvoda Huaweiju, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije