Tržište

Huawei planira izgradnju fabrike komponenti u Evropi

Huawei planira izgradnju fabrike komponenti u Evropi
Foto: N.N. | Huawei planira izgradnju fabrike komponenti u Evropi

​PEKING - Predsjednik Huaweia Lijang Hua najavio je izgradnju fabrike komponenti te kompanije u Evropi.

"Planiramo da ubuduće proizvodimo sopstvene komponente na nekoj proizvodnoj lokaciji u Evropi. Stoga radimo na studiji izvodljivosti za otvaranje fabrike u Evropi. Izbor zemlje zavisiće od ove studije", izjavio je Lijan, prenosi Raša tudej.

To bi, kako je dodao, moglo da se dogodi vrlo brzo.

Predsjednik Huaweia je takođe rekao da u oblasti 5G tehnologije kompanija "već sada ne zavisi više od američkih dobavljača kada se radi o snabdjevanju čipovima i drugim komponentama".

Američka administracija je stavila u maju ove godine Huawei i 68 njegovih podružnica na svoju crnu listu privrednih subjekata, označivši tu kompaniju kao bezbjednosni rizik. Zvanični Vašington je saopštio tada da je ovaj tehnološki gigant "oružje kineske obavještajne službe", što su i Peking i Huavej kategorično negirali.

Huawej je od tada uspio da pokrene proizvodnju svojih uređaja bez američkih dijelova, zamijenivši ih komponentama drugih dobavljača.

Američko Ministarstvo trgovine je u avgustu ublažilo neka ograničenja i dalo dozvolu Huaweiu da održava i ažurira postojeće mreže i mobilne uređaje u SAD, a od tada je tu dozvolu produžilo još dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije