Tržište

I Njemačka će blokirati Huawei?

I Njemačka će blokirati Huawei?
Foto: N.N. | I Njemačka će blokirati Huawei?

Njemačka razmatra mogućnost blokiranja kompanije Huawei u razvoju sljedeće generacije mobilnih mreža, odnosno u razvoju 5G mreže, javlja BBC.

Pišu kako će Berlin nametnuti strože uslove kompanijama za razvoj 5G mreže te kako bi ti uvjeti mogli blokirati Huawei.

I druge zemlje su Huaweiju otežale pristup kada se radi o 5G tehnologiji, a sve nakon optužbi sa špijuniranje i hapšena čelnice te kompanije u Kanadi.

Huawei je, podsjetimo, jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, a naišao je na otpor stranih vlada jer se sumnja da se njihovi uređaji koriste za špijuniranje. Huawei te optužbe na svoj račun negira.

U izjavi su vezano za vijesti iz Njemačke poručili kako nema razumnog razloga da ih se isključi iz gradnje 5G infrastrukture u Njemačkoj, kao niti u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta.

Njemački ministar unutrašnjih poslova poručio je pak kako se protivi zabrani pristupa 5G infrastrukturama bilo kojoj kompanijii.

Ipak, mogao bi razmotriti nametanje strožih uslova, javlja BBC, pozivajući se na izvještaje iz Njemačke. 

SAD, Australija i Novi Zeland su svi već zabranili lokalnim firmama da koriste Huawei i daju toj kompaniji tehnologiju za sljedeću generaciju mobilnih mreža, 5G.

U međuvremenu, i Velika Britanija razmatra situaciju s Huaweijem.

U četvrtak je pak kineski ambasador u Kanadi upozorio na velike posljedice ako ta zemlja zabrani Huaweiju izgradnju 5G mreže. Te dvije zemlje su u svojevrsnom diplomatskom ratu nakon što je kineski sud ovog mjeseca Kanađanina osudio na smrt zbog krijumčarenja droge.

To se pak dogodilo nakon što je Kanada uhitila Meng Vanzou, čelnicu Huaweija i kći osnivača kompanije.

SAD pak poručuje kako oni istražuju Huawei zbog krađe informacija o poslovanjima američkih kompanija, a optužuju ih i za izbjegavanje sankcija vezanih za poslovanje s Iranom.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije