Tržište

I dobavljači moraju objasniti svaki skok cijena

I dobavljači moraju objasniti svaki skok cijena
Foto: NN Arhiva | I dobavljači moraju objasniti svaki skok cijena

BANJALUKA - Pritisnuti inspekcijskim kontrolama, pojedini trgovački lanci u Srpskoj su počeli od dobavljača tražiti da opravdaju skok cijena robe koju dostavljaju prema trgovinama.

Tako se može protumačiti sadržaj maila koji je na društvenim mrežama podijelio banjalučki odbornik Milko Grmuša, a koji je dosad podnio niz inicijativa čiji je cilj stopiranje divljanja cijena.

"Upravo sam dobio informaciju da je jedan veliki hipermarket poslao dopis svojim dobavljačima u kojem od njih traži da im se prilikom svake najave poskupljenja namirnica obavezno dostavi detaljno obrazloženje istog. To znači da su se dosad cijene namirnica dizale kako se kome ćefnulo i kako je ko htio da zgrne pare, a što tvrdim sve vrijeme", naveo je Grmuša.

On ističe da je uvidio da se u proteklih-sedam mjeseci pokušavala zloupotrijebiti situacija u Ukrajini te da su mnogi proizvodi počeli dramatično da poskupljuju, praktično na dnevnom nivou.

"U radu inspekcijskih organa postoje dva problema. Prvi je što je malo inspektora, te oni ne mogu sve stići obići. Drugi je to što na terenu ne rade sve što im zakon omogućava, od crvenih traka, preko drastičnog kažnjavanja do ozbiljnog udubljivanja u samu srž problema", rekao je Grmuša za "Nezavisne novine".

S druge strane, Dragana Šobot, sekretarka Udruženja trgovine pri Privrednoj komori Republike Srpske, navodi da joj je žao što se za sva poskupljenja krive trgovci, koji su se, tvrdi, trudili i maksimalno snizili marže kako bi poskupljenje bilo što manje.

"Mogu i razumijem ovo obavještenje koje je poslato dobavljačima. Trgovine su jedna karika u lancu i imaju svoje troškove. One su nastojale da snižavanjem svoje marže utiču na to da poskupljenja ne budu tolika za krajnje potrošače", naglasila je Šobotova u izjavi za "Nezavisne novine".

Slaže se i Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Banjaluka, da bi svi u lancu distribucije trebalo da pojasne potrošačima šta je uticalo na rast cijena.

"Ne znam kako dosad nisu provjeravani dobavljači, oni diktiraju cijene određenog proizvoda. Kada nešto poskupi s marku na dvije treba da objasne razlog poskupljenja. Naravno, uz to treba kontrolisati i poštovanje Uredbe o marži, da ne bi ispalo da se trgovac dogovori s dobavljačima, što je vrlo moguće", rekao je Srdić za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, kako smo objavili krajem avgusta, zbog nepoštovanja uredbe kojom se ograničava marža na robu od marta do tada uručeno je 60 prekršajnih naloga marketima i tržnim centrima u Srpskoj i to ukupne vrijednosti 433.000 KM.

Kako su potvrdili za "Nezavisne novine" iz Inspektorata Republike Srpske, oni su od trećeg mjeseca ove godine konstantno kontrolisali trgovačke centre s akcentom na kontrolu formiranja cijena koje podliježu Uredbi o ograničavanju marži u prometu robe, ali ipak s manjim prekidima u julu i avgustu.

"Republička tržišna inspekcija je kontrolisala ukupno oko 100 trgovačkih centara i manjih marketa trgovina. Od tog broja, 50 kontrola je bilo neuredno, a izdato je 100 prekršajnih naloga u vrijednosti od 459.800 KM. Od toga je za prekoračenje Uredbe o ograničenju marži bilo 60 prekršajnih naloga u vrijednosti od 433.000 KM", rekli su iz Inspektorata RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije