Tržište

IQOS: Uživanje u duvanu s manje štetnih efekata

IQOS: Uživanje u duvanu s manje štetnih efekata
Foto: N.N. | IQOS: Uživanje u duvanu s manje štetnih efekata

​Kompanija "Philip Morris", najpoznatiji svjetski proizvođač cigareta, radi na budućnosti bez duvanskog dima.

Iako je ovakva vizija budućnosti neočekivana za jednu duvansku kompaniju, u "Philip Morrisu" naglašavaju da su svjesni promjena u društvu, koje zahtijevaju nove načine razmišljanja i života. Dio toga je i činjenica da sve veći broj punoljetnih pušača želi da nastavi da uživa u duvanu, ali sa što manje štetnih efekata koje pušenje nosi sa sobom.

Zato su prije četiri godine, prvi put u Italiji i Japanu, predstavili IQOS, bezdimni duvanski proizvod, koji bi se ove godine mogao pojaviti i na tržištu naše zemlje. Ovaj proizvod je rezultat istraživanja na kojima je duže od decenije radilo više stotina vrhunskih naučnika, a čija je glavna karakteristika upravo to da nema duvanskog dima, koji je zapravo najveći krivac za štetne efekte kada je pušenje klasičnih cigareta u pitanju.

U jednoj od najsavremenijih, čak i po zapadnim standardima, fabrika u Bolonji, koju je "Philip Morris" izgradio samo za proizvodnju duvanskih patrona koje se koriste uz IQOS, a u koju je uloženo više od milijardu evra, vrhunska tehnologija se sreće s rigoroznim higijenskim zahtjevima. IQOS samo zagrijava duvanske patrone, ne gori, pa samim tim nema ni vatre, dima, katrana ni pepela. Aerosol, tj. duvanska para koja se stvara korištenjem IQOS uređaja, u prosjeku sadrži 90 do 95% manje štetnih i potencijalno štetnih supstanci u poređenju sa dimom koji nastaje kao rezultat pušenja tradicionalnih cigareta.

Ovaj uređaj je do sada pušten na skoro 40 tržišta i već je oko šest miliona odraslih pušača prešlo sa tradicionalnih cigareta na IQOS.

Ne postoje pouzdani podaci koliko ima odraslih pušača u BiH, mada se neke procjene kreću oko dva miliona. No, bez obzira na brojke, jasno je da postoji veliki broj pušača koji su, iako ne žele da prestanu da puše, spremni da duvan konzumiraju na odgovorniji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije