Tržište

Indeksi na Vol Stritu ruše rekorde

Indeksi na Vol Stritu ruše rekorde
Foto: Tanjug/AP arhiva | Indeksi na Vol Stritu ruše rekorde
Tanjug

NJUJORK - Indeksi Njujorške berze S&P 500 i Dau Džons skočili su danas do novih rekordnih vrijednosti, jer su izvještaji o snažnom rastu maloprodaje u SAD u martu i o dobrim poslovnim rezultatima kompanija, uključujući Benk of Amerika i fond BlekRok, pojačali nade u brži ekonomski oporavak.

Industrijski indeks Dau Džons je porastao za 57,64 poena ili 0,17 odsto, na 33.788,53 poena, na otvaranju trgovanja, izvještava Rojters.

Opšti indeks S&P 500 je, nakon zvona koje je oglasilo zvaničan početak trgovanja, ojačao za 15,10 poena ili 0,37 odsto, na 4.139,76 poena, dok je tehnološki Nasdak Kompozit registrovao rast od 125,39 poena, odnosno 0,90 odsto, na 13.983,23 boda.

Američko Ministartvo trgovine je saopštilo danas da je promet u trgovina na malo porastao, prema sezonski prilagođenim podacima, za 9,8 odsto u martu, nakon pada od oko 3 odsto prethodnog mjeseca, prenijela je agencija AP.

To je najveći rast maloprodaje u SAD od maja 2020. godine, kada su prodavnice ponovo bile otvorene nakon zatvaranja na početku pandemije, a takođe je i znatno iznad 5,5 odsto koliko su prognozirali analitičari sa Vol Strita.

Današnji izvještaj ministarstva, koji pokriva oko jedne trećine ukupne potrošnje stanovništa, najnoviji je znak da se ekonomska aktivnost u SAD poboljšava usljed ubrzavanja vakcinacije, popuštanja mjera ograničenja za preduzeća i spremnosti sve većeg broja ljudi da ponovo idu u prodavnice i restorane, navodi AP.

Američki poslodavci su, podsjeća se u informaciji, otvorili u martu 916.000 novih radnih mijesta, najviše od avgusta 2020, a i povjerenje potrošača u SAD-u je poraslo prošlog mjeseca na najviši nivo u posljednjih godinu dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije