Tržište

Indeksi porasli na azijskom tržištu

Indeksi porasli na azijskom tržištu
Foto: Tanjug/AP | Indeksi porasli na azijskom tržištu, oživjele nade u ekonomski oporavak

Na azijskim berzama u utorak su cijene dionica porasle, nakon što su dan prije pale na najniže nivoe u posljednje dvije sedmice, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka privrede, pa su snažno porasle cijene sirovina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 odsto.

Pritom su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 odsto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Na samom početku trgovanja na azijskim berzama je vladao oprez jer je juče na Wall Streetu S&P 500 indeks pao peti dan zaredom.

Pao je, i to za više od dva odsto, Nasdaq indeks, što je posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Zbog toga se i jutros u azijskom tehnološkom sektoru bilježe miješane izvedbe.

Na dobitku su rudarski i industrijski sektor, što se zahvaljuje nadi ulagača da će se s novim podsticajima ubrzati rast američke privrede, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija jer se ulagači plaše mogućeg jačanja inflacije.

Analitičari, naime, upozoravaju da bi veliki fiskalni i monetarni podsticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli su juče 1,37 odsto. Od početka mjeseca porasli su za 26 baznih bodova, pa su na putu najvećeg mjesečnog skoka u tri godine.

"Realne kamatne stope u SAD-u sada su u pozitivnom području, što izaziva zabrinutosti u vezi mogućih posljedica po tržišta dionica. Više kamatne stope navode ulagače da razmotre oportunitentni trošak investicija. Dionice kompanija koje su znatno zadužene ili dionice koje ne donose prihod ulagačima mogle bi biti posebno ranjive", kaže Majkl Mekarti, strateg u kompaniji CMC Markets.

S obzirom na strahovanja od inflacije, u fokusu ulagača ove sedmice će biti izvještaj predsjednika američke centralne banke u Kongresu.

Očekuje se da će Žerom Pouvel ponoviti da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

Dolar pao na najniži nivo u više od mjesec dana

A na valutnim tržištima vrijednost dolara je prema košarici valuta pala na najniži nivo od polovine januara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,95 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 90,35 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,60 na 105,05 jena.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra dostigla 1,2165 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2120 dolara.

Cijene nafte su, pak, snažno porasle, pa se ponovno kreću oko najviših nivoa u više od godinu dana.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 1,4 odsto, na 62,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,6 odsto, na 66,25 dolara.

(seebiz.eu)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije