Tržište

Indigo Partners prodao udio u Vizeru

Indigo Partners prodao udio u Vizeru
Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay | Indigo Partners prodao udio u Vizeru

LONDON - Američka firma za upravljanje kapitalom, Indigo Partners, najveći akcionar Vizera, prodala je 9,0 odsto udjela u mađarskom niskotarifnom avio-prevozniku za 400 miliona funti (555,5 miliona dolara), objavio je specijalizovani britanski vazduhoplovni informativni portal simpleflying.com.

Prodaja, realizovana u utorak u organizaciji londonske Barkliz banke, obuhvatila je 7,69 miliona akcija, čime je vlasnički udio Indiga u Vizeru smanjen sa 17,5 na samo 8,5 odsto.

Američka firma je prethodno, početkom ferbuara ove godine, takođe prodala dionice Vizera u vrijednosti 500 miliona funti (650 miliona dolara).

Akcije mađarske kompanije su juče, nakon objave vijesti o prodaji, pale za 6,5 odsto, dodaje britanski portal uz napomenu da Vizer neće dobiti dio novca od prodaje.

Indigo Partners je pustio "pipke" u sektoru niskotarifnog avio-saobraćaja. Vlasnik je kontrolnog udjela u američkom Frontijer Erlajnsu, u čileanskom DžetSmartu, a ima udio i u meksičkom LČ Volarisu.

Indigo je postao investitor Vizera 2004. godine s vlasničkim udjelom od čak 20,6 odsto. Osnivač i izvršni direktor ove kompanije, Vilijam A. Franke, ujedno je i predsjednik Vizera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije