Tržište

Indija signalizuje da će nastaviti kupovati naftu od Rusije

Indija signalizuje da će nastaviti kupovati naftu od Rusije
Foto: Pixnio | Indija signalizuje da će nastaviti kupovati naftu od Rusije

NJU DELHI - Indija će dati prioritet vlastitim energetskim potrebama i nastaviti kupovati naftu od Rusije, naznačio je njen ministar vanjskih poslova Subrahmanjam Džaišankar, dok su zapadne vlade uvele ograničenje cijena kako bi stisnule zaradu Moskve od izvoza nafte.

 

Džaišankar dao je komentare u ponedjeljak nakon razgovora sa svojom njemačkom kolegicom Analenom Berbok koja je boravila u posjeti. On je rekao da nije u redu da evropske zemlje daju prednost svojim energetskim potrebama, već "zamoli Indiju da učini nešto drugo".

“Evropa će donositi odluke koje bude donosila. To je njihovo pravo”, rekao je Džaišankar novinarima.

Indija se do sada nije obavezala na gornju cijenu ruske nafte od 60 dolara po barelu koju su postavile Evropska unija i Grupa sedam velikih industrijskih zemalja.

Ograničenje, koje je stupilo na snagu u ponedjeljak, pokušaj je zapadnih vlada da ograniče zarade od fosilnih goriva koja podržavaju moskovsku vojsku i specijalnu vojnu akciju na tlu Ukrajine, a istovremeno izbjegavaju mogući skok cijena ako se ruska nafta iznenada povuče s globalnog tržišta, prenosi "Al Jazeera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije