Tržište

Indijanci čuvaju patente na lijekove

Indijanci čuvaju patente na lijekove
Foto: Ilustracija | Indijanci čuvaju patente na lijekove

NJU DŽERZI - Američka farmaceutska kompanija "Allergan" dosjetila se kako zaštititi patente na lijekove od konkurencije na generičkom tržištu.

"Allergan" je sklopio ugovor s indijanskim plemenom St. Regis Mohawk na koje je prenio patent za svoj lijek za oči restatis. Pleme će patent ustupiti ekskluzivno "Allerganu", uz naravno novčanu naknadu. Tako će Mohikanci dobijati godišnje 13,75 miliona dolara te dodatnih 15 miliona dolara od prodajnih prihoda restatisa. Prošle godine taj lijek donio je "Allerganu" 1,5 milijardi dolara prihoda, što znači da plemenu ide jedan odsto prodaje.

Ovim potezom "Allergan" je dobio zaštitu da njegov patent prije vremena ne padne u ruke generičkih kompanija. Naime, indijanska plemena imaju pravni imunitet, pa ne podliježu postupcima u vezi s patentnim pravima. Generičke farmaceutske kompanije često pravnim putem pokušavaju osporiti patentno pravo na pojedini lijek. Podsjetimo, kompanija  tvorac lijeka ima pravo na njegovu ekskluzivnu proizvodnju najmanje 20 godina.

Kada se pojavi generička verzija određenog lijeka, cijena originalnog dramatično padne. Dio američkih pravnih stručnjaka smatra da je "Allergan" otkrio veliku rupu u zakonu, te je pitanje vremena kada će i ostale farmaceutske kompanije krenuti tim smjerom. Drugi smatraju da će to izazvati bijes javnosti, posebno zbog sve skupljih lijekova, što bi moglo motivisati zakonodavca na zatvaranje te rupe.

(Poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije