Tržište

Inspekcija apotekama zabranila proizvode koje Hrvati naveliko kupuju

Inspekcija apotekama zabranila proizvode koje Hrvati naveliko kupuju
Foto: Unsplash/Ilustracija | Inspekcija apotekama zabranila proizvode koje Hrvati naveliko kupuju

Potrošači navikli kupovati kreme i ostale kozmetičke pripravke, koje proizvode farmaceuti u hrvatskim apotekama, posljednjih su dana poprilično uznemireni.

Naime, u većini Gradskih i drugih apoteka, u ponudi nema više kozmetičkih proizvoda koje su izrađivali apotekari, i to nakon što je nekoliko apoteka, navodno, od strane inspekcije dobilo kazne zbog prodavanja tog tipa proizvoda, za koji inspektori smatraju da je kontra Zakona o apotekarstvu.

Kako je Jutarnji neslužbeno saznao, kazne je zbog prodavanja vlastitih proizvoda dobilo nekoliko apoteka na području Hrvatske, nakon čega se vijest o strogim kaznama proširila apotekarskim sektorom pa je dobar dio njih, u strahu od posjeta inspektora, dobrovoljno povukao te proizvode te čeka i neko službeno tumačenje. Iako je tokom jutra bilo rečeno da je riječ o Državnom inspektoratu, ispostavilo se da to ipak nije u njihovom domenu i da je riječ o stavu farmaceutske inspekcije pri Ministarstvu zdravstva.

"Obišla sam pet apoteka na području Zagreba, i ni u jednoj više ne drže domaće kreme s kolagenom i elastinom, koje sam godinama kupovala. Najbolje od svega je to što su apotekari vrlo defenzivni kad ih pitam zašto se više nigdje ne može kupiti te proizvode, samo kažu da ih više ne smiju prodavati, ali niko ne želi objasniti zašto", kaže jedna čitateljka.

Nema mogućnosti

Kaže, kreme su bile odlične i jeftine, jer su se prodavale po povoljnim cijenama od sedam do osam evra, a nije jasno što se to konkretno promijenilo u nekim pravilima i propisima, što bi apotekare, koji decenijama proizvode vlastite kozmetičke pripravke, moglo spriječiti da prodaju i rade svoje kreme.

Ono što se neslužbeno saznaje jest to da je stav inspektorata, prema kojem je prodaja takvih pripravaka nelegalna, u skladu i sa stavom Ministarstva zdravstva, koje takođe smatra da Zakonom o apotekarstvu farmaceutima nije propisana mogućnost da u apotekama prodaju kreme iz vlastite proizvodnje, iako nije jasno kako je onda proteklih decenija bila sasvim normalna pojava da takvi proizvodi čine dio ponude domaćih apoteka te da neke od njih, poput apoteke u Dubrovniku, svoje pripravke čak izvoze i na neka daleka tržišta.

Tradicionalni proizvodi

"To je potpuno suludo, pa farmaceuti su u sklopu studija polagali kozmetologiju, što znači da su obrazovani kako bi izrađivali takve pripravke. Sada imamo situaciju u kojoj farmaceuti ne mogu više takve proizvode držati na policama, a različiti OPG-ovci ih sasvim normalno prodaju, iako niko od njih nije obrazovan za izradu kozmetičkih preparata", kaže jedan sagovornik Jutarnjeg.

Jutarnji list dobio je i službeni komentar iz Hrvatske ljekarničke komore.

"Komora je dobila informaciju kako postoji mišljenje inspekcije, prema kojemu prodaja takvih proizvoda u ljekarnama nije legalna, iako je riječ o tradicionalnim pripravcima. Zbog svega toga, Komora je Ministarstvu zdravstva uputila prijedlog da se što prije regulira mogućnost prodaje takvih proizvoda u ljekarnama te se nadamo kako će se situacija što prije riješiti novim zakonom", kazala je predsjednica komore Ana Soldo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije