Tržište

Inspekcija u Srpskoj kontrolisala cijene goriva i drugih proizvoda

Inspekcija u Srpskoj kontrolisala cijene goriva i drugih proizvoda
Foto: N.N. | Inspekcija u Srpskoj kontrolisala cijene goriva i drugih proizvoda

BANJALUKA - Uredba o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata stupila je na snagu 14. aprila, te je republička tržišna inspekcija u toku prvog dana primjene izvršila šest kontrola u kojima nisu utvrđene nepravilnosti.

Kako pojašnjavaju iz Inspektorata akcenat u kontrolama stavljen je na privredne subjekte koji u svom prodajnom lancu imaju veliki broj benzinskih stanica širom Republike Srpske, čime je praktično broj objekata obuhvaćenih inspekcijskom kontrolom značajno veći.

Takođe, od 02. aprila kada je stupila na snagu Ureba Vlade Republike Srpske o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske za 45 grupa proizvoda, republička tržišna inspekcija izvršila je 105 kontrola u prodajnim objektima širom Republike Srpske.

"U dva slučaja trgovci su kažnjeni jer se nisu pridržavali marži definisanih pomenutim Uredbama, te su im izrečene kazne u iznosu od 30.000 KM.  Takođe, inspektori su zbog drugih utvrđenih nepravilnosti kao što je isticanje cijena, odnosno iste nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima, drugim kontrolisanim subjektima izrekli kazne u iznosu od 4.300 KM", navedeno je u saopštenju Inspektorata RS.

Postupajući po prethodnoj Uredbi o vraćanju cijena na prethodni nivo, koja je bila na snazi od 18. marta do 02. aprila republička tržišna inspekcija je izvršila 190 kontrola, gdje je u osam slučajeva utvrđeno kršenje Uredbe, te su trgovcima izrečene kazne u vrijednosti od 78.000 KM, dok su zbog drugih utvrđenih nepravilnosti, kao što je neizdavanje računa, izrečene kazne od 6.600 KM.

Tržišna inspekcija Republike Srpske angažovana je u punom kapacitetu i nastaviće sa kontrolama, te pozivamo trgovce da se pridržavaju Uredbi koje su na snazi, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije