Tržište

Inspektori na Jahorini zatekli neprijavljene radnike i utaju prihoda

Inspektori na Jahorini zatekli neprijavljene radnike i utaju prihoda
Foto: Ilustracija/Arhiva | Inspektori na Jahorini zatekli neprijavljene radnike i utaju prihoda

BANJALUKA - Inspektori Poreske uprave Republike Srpske sproveli su trodnevnu akciju pojačane posebne kontrole poreskih obveznika na području Jahorine, tačnije Olimpijskog centra Jahorina, sa akcentom na kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrolu prijavljivanja radnika.

Kontrole su izvršene na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava RS, te sprovedenih analiza rizika, a prema kojima se došlo do određenih indicija da pojedini poreski obveznici na području Jahorine ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi RS, te da ne prijavljuju radnike u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Akcija, u kojoj su angažovana 22 inspektora Poreske uprave RS, započeta je u subotu ujutro i za tri dana izvršene su 53 posebne kontrole, te je tom prilikom izdat 31 prekršajni nalog, od čega 20 prekršajnih naloga za pravna lica i 11 prekršajnih naloga za samostalne preduzetnike.

Od tog broja 26 prekršajnih naloga izrečeno je za neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i pet prekršajnih naloga za neprijavljivanje radnika u jedinstveni sistem naplate doprinosa, zbog toga što je prilikom kontrole zatečeno šest neprijavljenih radnika.

Nakon ovih kontrola, inspektori Poreske uprave Republike Srpske su izrekli i 21 usmeno rješenje mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana.

Pored toga, u toku ove akcije sprovođenja pojačanih posebnih kontrola inspektori Poreske uprave RS su obišli i više od 30 mjesta poslovanja, odnosno poreskih obveznika koji još nisu počeli sa radom.

"Tokom sprovođenja akcije uočeno je da su većina prekršajno kažnjenih poreskih obveznika povratnici u vršenju prekršaja, tj. da su u toku prethodnih kontrola takođe prekršajno kažnjavani, zbog čega su pojedinim poreskim obveznicima izrečene novčane kazne u dvostrukom iznosu", rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije