Tržište

Internet trgovinu će obavljati samo registrovani trgovci?

Internet trgovinu će obavljati samo registrovani trgovci?
Foto: Ilustracija | Internet trgovinu će obavljati samo registrovani trgovci?

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH u izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH predlaže, između ostalog, da se e-trgovci prilikom oglašavanja obavežu da se identifikuju kao fizičko lice ili registrovani trgovac.

Naime, tokom pandemije virusa korona i zatvaranja skoro svega, u Bosni i Hercegovini je procvjetala elektronska trgovina, te se građani sve više odlučuju da kupuju preko interneta.

Iz Ministarstva trgovine FBiH su za federalne medije rekli da radna grupa finalizuje Prijedlog prednacrta Zakona o unutrašnjoj trgovini u ovom entitetu.

"Prodaju na daljinu može da organizuje samo trgovac koji se registrovao za tu vrstu trgovine, te dobije šifru djelatnosti od nadležnog registarskog suda. Ovako piše u novom tekstu zakona. Nije moguće kontrolisati sve koji preko društvenih mreža ponude prodaju proizvoda, te je prijedlog da se e-trgovci prilikom oglašavanja obavežu da se identifikuju kao fizičko lice ili registrovani trgovac. Registrovani trgovac ima obavezu da naznači registarski broj, a na kupcima je da odluče hoće li kupiti od e-trgovca koji nije ostavio podatke za eventualne žalbe ili reklamaciju ukoliko žele sigurnu trgovinu", naveli su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Kako je ranije rečeno, Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH pred članovima Vlade Federacije BiH bi trebalo da bude do kraja ove godine, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u Parlamentu FBiH, rekao je za "Nezavisne novine" da nije moguće uraditi navedeno u kontekstu koji se spominje razumijevajući globalne trendove i ono što se dešava u inostranstvu.

"Ovim se veća mogućnost daje ponuđačima koji mogu biti fizička, pravna lica i slično. Naravno, zakon još nije došao do Vlade FBiH, ni do parlamentarne procedure, i vidjećemo u kojem će obliku doći. Svakako ide kao Nacrt zakona, tako da vjerujem da će se dosta stvari izmijeniti", kazao je Čavalić.

Prema njegovim riječima, zakonom treba zaštititi potrošača, ali tu treba napraviti balans da se ne ide u načelnu zaštitu po cijenu da se uništi razvoj online platformi koje su omogućile za brojne građane da ostvare određeni prihod, ali i potrošače da dobiju ono što je potrebno.

"Zloupotrebe postoje, ali urušavanje tržišnih odnosa ne može biti lijek za zaustavljenje datih zloupotreba. Moraju se tražiti neki drugi modeli", naglasio je Čavalić.

Inače, izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH se planira i uvođenje neradne nedjelje u prodajnim objektima, te se razmatra mogućnost uvođenja samouslužnih pumpi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije