Tržište

Investiranje u zlato donosi najveću zaradu

Investiranje u zlato donosi najveću zaradu
Investiranje u zlato donosi najveću zaradu

U posljednjih deset godina tražnja za zlatom porasla je u svijetu deset puta, pa se očekuje da će ove godine unca vrijediti 2000 dolara, sa dugoročnom tendencijom rasta.

To se nije odrazilo na povećan promet ili tražnju u ovdašnjim zlatarama, ali su pojedinci koji su prepoznali tržišna kretanja ipak počeli trgovanje na međunarodnim robnim berzama.

Prije pet godina, oročenih 1.000 evra sa prosječnom kamatom od šest odsto danas bi bilo oko 1.500 evra. Međutim, da je za 1.000 evra kupljeno zlato, zarada bi bila veća za 140 odsto, odnosno imali bi 2.400 evra. Većina građana nije prepoznala šansu za zaradu kroz investiranje u zlato.

"Kupovna moć je mala i narod ne može sebi da priušti kupovinu. Uglavnom menja stari nakit ili ga dorađuje i u nekim slučajevima ga prodaju, a cena je nezapamćena i postoji mogućnost da ide gore", kaže zlatar Aleksandar Despotović

Ako slaba kupovna moć ograničava kupovinu nakita, to ne znači da pojedinci nisu prepoznali robne berze kao izvor zarade.

Berzanski analitičar Nikola Bulajić kaže da je svakim danom sve više klijenata upoznato sa situacijom kretanja cijene zlata i energenata na svjetskom tržištu i zainteresovani su da na taj način trguju jer tako mogu da osjete razliku prinosa koji se ostvaruje u banci i na samoj berzi.

"Prinos koji možete da zaradite na godišnjem nivou ovde možete da zaradite na mesečnom nivou", rekao je Bulajić.

Iako se dugoročno očekuje povećanje cena zlata do 2.300 dolara za uncu, trgovanje tim plemenitim metalom mora biti pažljivo jer su mnogi nestručnim radom više gubili nego dobijali.

Do 1971. godine u svijetu je važio zlatnovalutni standard pa je svakih 35 dolara bilo pokriveno uncom ili sa 31 gramom zlata. Teško je da će se vratiti zlatno valutni sistem ali je izvjesno da valuta koja ima pokriće u zlatu ima i nižu inflaciju.

"Kada inflacija raste onda i cena zlata raste kao nešto što je zaštita od bilo kakvog inflatornog uticaja. Cena zlata je uvek povezana sa cenom kamata", kaže profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije