Tržište

Pratite nas na Google news

Island zbog pada broja turista na ivici recesije

Island zbog pada broja turista na ivici recesije
Foto: N.N. | Island zbog pada broja turista na ivici recesije
N.N.

REJKJAVIK - Ogroman pad broja turista nakon stečaja vazduhoplovne kompanije Vau Er, gurnuo je Island na ivicu recesije, koja će prema procjenama Centralne banke biti prilično duboka.

Kako navodi Poslovni dnevnik, analitičari predviđaju pad BDP-a i do 1,9 odsto.

Bankrot Vau Era snažno se negativno odrazio na malu ostrvsku naciju u severnom Atlantiku, koja je spektakularni oporavak od financijske krize izgradila upravo na procvatu turističke industrije.

Priliv turista postao je izraženiji nakon što je na nekoliko lokacija na ostrvu snimana serija "Igra prijestola".

Zvanični statistički podaci pokazuju da je Island 2010. posjetilo 488.000 turista, da bi ta brojka do 2017. eksplodirala na 2,24 miliona posjetilaca.

To je rezultiralo snažnim udjelom turizma u zaradi tamošnje privrede u stranoj valuti, koji je skočio sa 26,4 odsto u 2013. na 42 odsto u 2017. godini, odnosno na 503,3 milijarde islandskih kruna (3 i po milijarde evra).

Međutim, trrenutne turističke brojke izgledaju vrlo sumorno. Kako piše Blumberg, turističke posjete u maju smanjene su za 24 odsto na godišnjem nivou.

Pored toga, rezervacije za špic sezone izgledaju dosta slabo. Za celu ovu godinu predviđa se pad turističkih dolazaka za 17 odsto.

To je, navodi Poslovni dnevnik, skoro istovremeno poljuljalo privredu.

Nakon 20 tromjesečja neprekidnog rasta BDP-a, što je najduže razdoblje ekonomske ekspanzije u modernoj islandskoj istoriji, ekonomski analitičari predviđaju da ove godine dolazi recesija.

Obim pada privrede razlikuje se u zavisnosti od procene, ali najviše pesimizma iskazala je Arion banka koja predviđa pad od 1,9 odsto.

Stopa nezaposlenosti, iako i dalje niska u globalnim okvirima, sa tri odsto sa početka godine porasla je na 3,6 odsto.

Kako bi ojačala rast, Centralna banka je u maju smanjila kamatnu stopu za 0,5 odsto

"Spremni smo za mogućnost dublje recesije, a podaci o turističkim posetama sugerišu da bi do toga moglo doći", rekao je za Blumberg guverner Centralne banke Mar Gudmundson.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije