Tržište

Italija će zbog klimatskih promjena morati da uvozi maslinovo ulje

Italija će zbog klimatskih promjena morati da uvozi maslinovo ulje
Foto: Pixabay | Italija će zbog klimatskih promjena morati da uvozi maslinovo ulje

Italijani bi uskoro mogli da budu prinuđeni da uvoze značajnu količinu maslinovog ulja zbog pada proizvodnje koji je izazvan ekstremnim vremenskim uslovima, upozoravaju klimatolozi.

Loše vrijeme i mraz u poslednjih nekoliko mjeseci doveli su do pada proizvodnje maslinovog ulja za 57 odsto u 2018. godini, a sektor je to koštalo gotovo milijardu evra, prenosi CNN.

Poljoprivrednici su zbog takve situacije izašli na ulice da protestuju, tražeći aktivne mjere kako bi se spriječio daljnji trend pada proizvodnje.

Ekolog Ričardo Valentini, iz centra Euro-Mediterranean Center for Climate Change, smatra kako da će ekstremni vremenski uslovi još više naštetiti poljoprivredi i kako će vjerovatno Italijani morati da uvoze maslinovo ulje.

"Sve nas više pogađaju ekstremne vremenske prilike", naglasio je Valentini. Kako je naveo, drvo masline je vrlo osetljivo na promene klimatskih uslova. "Za nju su pogubnija tri dana zamrzavanja, nego mala promjena prosječne temperature tokom godine", dodao je on.

Evropa posljednjih godina, zbog klimatskih promjena, prolazi kroz ekstremno vruće ili hladne vremenske prilike, što nije zaobišlo Italiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije