Tržište

Italijanska industrija vina očekuje pad od gotovo dvije trećine

Italijanska industrija vina očekuje pad od gotovo dvije trećine
Foto: N.N. | Italijanska industrija vina očekuje pad od gotovo dvije trećine

​Italijanska proizvodnja vina trese se zbog krize izazvane korona virusom.

Nakon ne odlične 2019. godine, industrija očekuje pad prodaje od 63,5 odsto u tekućoj godini. Pad potražnje iz inostranstva, problemi s ponovnim pokretanjem gastronomije i padom potrošnje u Italiji pogoršali su izglede za vinski sektor.

Prema analizi milanske investicijske banke Mediobanca koja je pomno proučila najveće vinarije u zemlji, očekuje se pad prodaje za dvije milijarde evra u odnosu na prethodnu godinu. Zbog problema s izvozom, italijanski vinski sektor strahuje od sve veće konkurencije iz Francuske, Španije, Čilea i SAD-a. Vinske zadruge koje se proizvode uglavnom za velike lance supermarketa manje su pesimistične. Studija je otkrila da je kriza za njih manje bolna.

Teška je situacija i prema Coldiretti poljoprivrednoj udruzi. Čak 39 odsto vinara žali zbog problema s likvidnošću za industriju koja u Italiji zapošljava 1,3 milijuna ljudi.

Prema udruzi, potrebna su velika ulaganja za promovisanje izvoza. Sa proizvodnjom od 46 miliona hektolitara godišnje, Italija i Francuska su najjači proizvođači kvalitetnih vina.

Vinski turizam sada radi za novi početak. Zbog rizika od zaraze posjetiteljima nije dopušteno posjetiti vinarije, ali vinogradari mogu primiti goste na otvorenom i organizirati degustacije vina.

Ljubitelji vina moraju rezervirati svoj posjet, rekla je Donatella Cinelli Colombini iz Pokreta vinskog turizma u toskanskom vinskom selu Montalcino. - Vinarije imaju puno vanjskog prostora i možemo započeti odavde, rekao je Cinelli Colombini.

Osim toga, vinogradari žele prodavati više online, prenosi indikator.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije