Tržište

Iz kamena potekao bitumen

Iz kamena potekao bitumen
Iz kamena potekao bitumen

TREBINJE, LJUBINJE - Iz hercegovačkog kamena kod sela Mišljen, udaljenog 12 kilometara od Ljubinja, na površinu je izašao prirodni ili sirovi bitumen, a stanovnici ovog sela i regije se nadaju kako će iz njega u budućnosti poteći i prvi bareli "crnog zlata".

Naime, upravo ovo mjesto se u Akcionom planu za istraživanje nafte i gasa na području FBiH, koji je uradio Federalni zavod za geologiju, navodi kao potencijalno nalazište nafte.

Do hercegovačkog sela Mišljen se od Ljubinja dolazi uskim putem, koji se može preći isključivo terenskim vozilom ili traktorom. Da bi se stiglo na odredište, lokalitet rudnika u kojem iz kamena teče bitumen, treba preći oko dva kilometra preko kamenih stijena.

Kod samog rudnika, gdje se, inače, prije više decenija konjima izvlačila ruda prema Ljubinju, nesvakidašnji prizor. Na pukotinama kamena naslage bitumena. Crne nakupine tečnosti izrazito su kvalitetne i jakog mirisa katrana.

Čedo Đordan, mještanin sela Mišljen, pokazuje rukom bitumen na kamenu.

"Ja sam uzimao bitumen odavde pa nosio kući da pokažem. Od prošloga ljeta to potiče, kada je bila visoka temperatura. Vidljivo je da se čak na samoj površini odvaja. Zavisi od temperatura", priča on.

Tu su nekada rađena i istraživanja na više desetina bušotina prije pet decenija, prisjeća se on i kaže kako se nada da je ovo naznaka velikog pronalaska.

Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, mišljenja je da bi pronalazak nafte značio preporod.

"Energenti na području Hercegovine, bilo koje opštine ili grada Trebinja, bili bi prava dobit za sve stanovnike Hercegovine, pa i šire."

U dokumentu koji se odnosi na istraživanje nafte i gasa Federalnog zavoda za geologiju navedeno je da je izvršena preliminarna analiza matičnih stijena Dinarida.

Po dobijenim rezultatima, navedeno je u dokumentu, sa naftno-geološkog aspekta najperspektivnije strukture područja BiH nalaze se na prostoru Stoca, Mostara, Drež Tomislavgrada, Livna i Glamoča. (Anadolija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije