Tržište

Pratite nas na Google news

Jaja u SAD skuplja 180 odsto, prodaja porasla

Jaja u SAD skuplja 180 odsto, prodaja porasla
Foto: N.N. | Jaja u SAD skuplja 180 odsto, prodaja porasla
Tanjug

NJUJORK - Amerikanci su nagrnuli da kupuju jaja praveći zalihe zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa, jer više kuvaju obroke kod kuće, što je dovelo do nestašica i skoka cijena tog artika u nekim supermarketima, prenosi (CNN).

Prodaja jaja je porasla za 44 odsto u nedjelji završenoj 14. marta, u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci agencije za tržišna istraživanja "Nilsen".

Volmart i drugi veliki trgovinski lanci uveli su posljednjih dana ograničenja na kupovine jaja, sredstava za čišćenje i drugih proizvoda za kojima vlada velika potražnja.

"Potrošači panično kupuju, slično kao kad imamo najavljene jake snježne oluje...kupuju osnovne potrepštine, mleko, hljeb, toalet papir i jaja", kaže Brajan Moskogjuri, direktor i analitičar u firmi Urner Beri za istraživanja tržišta proizoda.

Maloprodavci, kaže, naručuju i do šest puta više od uobičajene količine jaja koju su nabavljali, a potrošene su i zalihe koje su proizvođači počeli da prave za Uskrs.

Veleprodajne cijene jaja u SAD su porasle za 180 posto od početka marta, prema podacima Urner Berija, koji na dnevnom nivou objavljuje pokazatelje o kretanjima u ovoj industriji, navodi CNN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije