Tržište

Japanci Rusalu: Obustavite isporuke aluminijuma

Japanci Rusalu: Obustavite isporuke aluminijuma
Foto: Ilustracija | Japanci Rusalu: Obustavite isporuke aluminijuma

TOKIO - Vodeće japanske trgovačke kompanije zatražile su od ruskog Rusala da obustavi isporuke prerađenog aluminijuma i drugih proizvoda, u svjetlu američkih sankcija prema toj kompaniji koja je drugi najveći proizvođač ovog metala u svijetu.

"Zatražili smo od Rusala da obustavi isporuke aluminijuma predviđene našim terminskim ugovorima, jer ne možemo izvršiti plaćanja u američkim dolarima i jer ne želimo da preuzmemo rizik da postanemo sekundarna meta američkih sankcija", tvrdi neimenovani izvor iz jedne japanske trgovačke kompanije, a prenosi Rojters.

Američko Ministarstvo finansija je 6. aprila stavilo na "crnu listu" sedam ruskih oligarha i 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, navodeći da oni profitiraju od uključenosti ruske države u "destruktivne aktivnosti" širom sveta.

Među oligarsima je i Oleg Deripaska, zbog čega su se na udaru sankcija našle njegove kompanije Rusal i holding En+Grupa.

To je izazvalo zabrinutost kod većine japanskih kupaca Rusalovog aluminijuma, među kojima su Micubiši korp, Marubeni, Sumimoto i Micui, i uticalo na rast svjetske cijene aluminijuma za petinu.

Cijena aluminijuma je na Londonskoj berzi metala premašila u ponedjeljak 2.400 dolara po toni, prvi put u više od šest godina, a i danas je blizu tog nivoa.

 

Japan kupuje oko 300.000 tona prerađenog aluminijuma od Rusije, što je oko 16 odsto njihovog cjelokupnog uvoza, prema podacima Japanske asocijacije za aluminijum.

 

"Rusal je, odmah pošto su sankcije SAD najavljene, tražio od nas da obustavimo plaćanja, jer nemaju pristup računima u američkim dolarima", navodi drugi izvor, i dodaje da su trgovačke kompanije već u pregovorima o alternativnim isporukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije