Tržište

Junajted Grupi u Sloveniji naložena prodaja Sport kluba

Junajted Grupi u Sloveniji naložena prodaja Sport kluba
Foto: Ilustracija | Junajted Grupi u Sloveniji naložena prodaja Sport kluba

LJUBLJANA - Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) naložila je Junajted Grupi, vlasniku najvećeg kablovskog operatera u Sloveniji, Telemaha, da proda 13 sportskih programa iz svog segmenta Sport klub, zbog povrede pravila konkurencije.

Kako prenosi portal siol.net, Junajted Grupa mora da pripremi sve u vezi s prodajom 13 kanala u roku od 90 dana, i treba da realizuje prodaju kanala za šest mjeseci uz mogućnost produženja tog roka.

Dok se prodaja ne završi, Grupa mora redovno da izvještava o toku postupka AVK.

Pored toga, Junajted Grupi je zabranjeno da vrši prenose sportskih kanala u naredne tri godine, izuzev onih koji emituju borilačke vještine.

Odluka dolazi posle pet godina otkako je Agencija za zaštitu konkurencije pokrenula inicijalni postupak, nakon što su pretplatnici Siol televizije ostali bez sportskih kanala jer je Adria Media, u vlasništvu Junajted Grupe, tražila je od Telekoma Slovenije, vlasnika Siola, da im za kanale plaća znatno višu cijenu nego Telemah.

 

Junajted Grupa, koja je ovaj programski segment kupila od vlasnika S.C. IKO Poljska, već se žalila na presudu, navodeći da odluka AVK ne poštuje proceduralne standarde i da je "izuzetno diskriminatorska i loša za sve ljubitelje sporta u Sloveniji".

Dodaju da su pokrenuli "sve potrebne pravne procedure za suspenziju odluke i uložili žalbu protiv odluke i zahtjev za naknadu štete zbog nanošenja ozbiljne ekonomske štete".

Prema saopštenju te grupacije, Agenciji je trebalo pet godina da donese odluku, kada "preuzeta kompanija (Adria Media) više ne postoji pošto je prodata, i kada su sva prava emitovanja istekla".

Grupa smatra da aktuelna odluka AVK-a nije u skladu sa zakonima EU, jer definiše tržište vrlo usko i da nije u skladu sa zahtjevima za promenom vlasništva.

Junajted Grupa tu odluku vidi kao obeshrabrujuću za emitovanje sportskih kanala na slovenačkom jeziku.

Prema portalu siol, Grupa u roku od šest mjeseci mora da proda sportske kanale: SK1, SK2, SK3, SK4, SK5, SK6, SK1 HD HD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije