Tržište

Pratite nas na Google news

Kako je bogatstvo Džeka Maa za dan poraslo za 2,3 milijarde dolara?

Kako je bogatstvo Džeka Maa za dan poraslo za 2,3 milijarde dolara?
Foto: Flickr / Ilustracija | Kako je bogatstvo Džeka Maa za dan poraslo za 2,3 milijarde dolara?
N.N.

Kineski regulatori, koji su novčanom sankcijom od 2,8 milijardi dolara kaznili Alibabu zbog monopola, dali su ogroman podsticaj akcijama giganta za e-trgovinu i bogatstvu osnivača, Džeka Maa.

Dionice Alibabe, koje kotiraju na berzi u Hongkongu, rastu dva dana zaredom. Nakon snažnog otvaranja u utorak, porasle su za skoro 0,5% kasnije tokom dana, dodajući rast napretku od 6% od ponedjeljka.

Akcije kompanije su u ponedjeljak u SAD porasle više od 9%, što je najveći rast u skoro četiri godine. Osnivač internet giganta, Džek Ma, stekao je korist od penala koje je dobio u matičnoj zemlji.

Prema "Bloombergovom" indeksu milijardera, njegova neto vrijednost porasla je za 2,3 milijarde dolara i dostigla 52,1 milijardu dolara vrijednosti. Ma je trenutno 25. najbogatiji čovjek na svijetu, i treća najbogatija osoba u Kini.

Tokom vikenda, kineski tržišni regulatori izrekli su Alibabi novčanu kaznu od 18,2 milijarde juana, što čini 4% prihoda kompanije iz 2019. Uprkos tome što je kazna najviša u evidenciji Alibabe, ona je i dalje bolja od maksimalne moguće kazne, prema kineskom zakonu.

Vlasti su presudile da je e-gigant umiješan u antikonkurentske prakse, pri čemu prisiljava trgovce da izbjegavaju suparničke platforme za e-trgovinu. Alibaba je odmah prihvatila kaznu, obećavajući da će osigurati otvorenije poslovno okruženje za svoje trgovce i partnere.

Samo dva dana nakon što je Alibaba kažnjena, još jednom dragulju Džeka Maa, fintek kompaniji "Ant Group", naloženo je da se restrukturira kao finansijski holding. Ovaj potez mogao bi uticati na interes investitora za firmu i mogao bi imati uticaja na njen pokušaj da postane javna.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije