Tržište

Kako se Srbi provode u Albaniji: Cijene upola manje nego u Grčkoj

Kako se Srbi provode u Albaniji: Cijene upola manje nego u Grčkoj
Foto: Pixabay | Kako se Srbi provode u Albaniji: Cijene upola manje nego u Grčkoj

Jedna od zemalja u koje građani Srbije i Bosne i Hercegovine mogu ići slobodno bez PCR testa jeste Albanija.

O aktuelnom ekonomskom ambijentu u Albaniji, trgovinskoj saradnji sa Srbijom ali i tome šta čeka Srbe ove godine koji se odluče za albansko more, za Telegraf Biznis govorio Nikola Vuljaj, direktor kancelarije Privredne komore Srbije (PKS) u Albaniji.

On je je tada naveo da se može da očekivati kvalitet, profesionalizam i veliko poštovanje albanskih ugostitelja i hotelijera.

O tome svjedoče i srpski turisti koji su danas na ljetovanju u toj zemlji.

Njihova iskustva govore da su cijene od 30 do 50 odsto povoljnije nego u Grčkoj, na primjer.

Neke od naših turističkih agencija imaju u ponudi i ljetovanje u Sarandi. No, zbog trenutne situacije u vezi sa pandemijom, moguće je ići preko Sjeverne Makedonije koja dozvoljava tranzit srpskim putnicima. Preko Crne Gore pak, nije moguće ići.

Najjeftinija varijanta u privatnom smještaju za četvoročlanu porodicu u Sarandi početkom avgusta iznosi 170 evra, koliko košta iznajmljivanje apartmana koji nije kategorisan. Ukupne je površine 50m² i posjeduje 2 spavaće i kupatilo, a od centra ljetovališta je udaljen oko 750 metara.

A u jednom od hotela sa 3 zvjezdice za 7 noći, takođe početkom avgusta je potrebno izdvojiti 180 evra. Hotel se nalazi na plaži i samo 150 metara je udaljen od centra ljetovališta.

Ima i turista koji ne idu preko agencije pa su našli smještaj za 12 evra po osobi, dok hotel na plaži nudi sobe sa 35 evra.

U Draču na primjer, kapućino košta 140 leka (što je oko 1 evro dinara), espreso je deset posto jeftiniji, domaća kafa 1 evro.

Što se bezalkoholnih pića tiče, Koka Kola košta 1.50 evra, a voda 50 centi.

Kako kaže za Telegraf jedan od turista koji ove dane provodi na moru, još je rano za generalne utiske, ali se iznenadio profesionalnošću ugostitelja i niskim cijenama.

"Meni se čini da je jeftinije nego u Srbiji, bar kada je reč o hrani i piću. Giros košta tri puta jefitnije nego što sam ga plaćao prošle godine u Grčkoj, morski plodovi su takođe izuzetno jeftini", kaže M.B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije