Tržište

Kalesija promoviše tradiciju zdrave ishrane

Kalesija promoviše tradiciju zdrave ishrane
Foto: Nataša Tadić | Kalesija promoviše tradiciju zdrave ishrane

KALESIJA - Više od 40 izlagača učestvovalo je na 14. Sajmu ekološki zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma, koji je danas održan u Kalesiji, a organizatori su UG "Citizen" i Udruženje "Snaga kalesijske žene" Kalesija.

Kako su organizatori kazali, u današnje doba je veoma bitno da u organizam unosimo što zdraviju hranu. Stoga je ovaj sajam poseban jer proizvođači rade sve na tradicionalan i organski način.

"Trudimo se da proizvodimo zdravu hranu na našim imanjima, bez herbicida i pesticida. Ekološku i zdravu hranu, da bismo to jeli mi i naša djeca. Sve je više djece oboljele od leukemije, raka, dijabetesa. Naša djeca sa sela koja koriste ovu hranu nemaju tih problema. Trudimo se da ovi koji žive u gradu kupe od nas te zdrave proizvode", ističe Jasna Gojčić, organizatorica sajma.

Domaći med, razne vrste sokova, džemovi, pekmezi, čajevi, salate i niz drugih zdravih domaćih proizvoda bili su izloženi na sajmu i svako je mogao naći nešto što mu odgovara.

Voće i proizvodi od voća, povrće i proizvodi od povrća, med i ljekovito bilje te mlijeko i mliječni proizvodu su bili jedna kategorija proizvoda. Druga su bili tradicionalni bosanski proizvodi i mesni proizvodi iz domaće radinosti.

Štand s proizvodima je imalo i Udruženje "Ženo, majko, sestro", koje okuplja žene oboljele od raka.

"Ovo je Mjesec roze vrpce. Kalesija pruža podršku ženama oboljelim od karcinoma. Idućeg četvrtka imamo Dan roze vrpce i pozivam sve da nas podrže", rekla je Nasiha Pjanić, predsjednica Udruženja.

Prvi put svoje proizvode je izložio i Fahrudin Sinanović, koji s porodicom na porodičnom imanju uzgaja razne sorte voća i povrća. Na štandu je izložio bestilj, pekmez, sušene šljive, sirće, sok, itd.

"Ovo je moje prvo učešće na sajmu. Više sam učestvovao s ciljem da dam podršku malim poljoprivrednim proizvođačima nego da nešto prodam. Čestitam organizatoru. Treba nam ovakvih sajmova", mišljenja je Sinanović.

Osim izložbenog i prodajnog aspekta sajma, održano je i predavanje o proizvodnji hrane po ekološkim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije