Tržište

Izazov zatrpao Facebook slikama domaćih proizvoda

Izazov zatrpao Facebook slikama domaćih proizvoda
Foto: N.N. | Izazov zatrpao Facebook slikama domaćih proizvoda

BANJALUKA - Kampanja "Kupujmo domaće", koju je pokrenula Privredna komora Republike Srpske, naišla je na masovnu podršku i na Facebooku, čiji brojni korisnici dijele fotografije na kojima su proizvodi nastali u našim fabrikama, te izazov šire na svoje prijatelje, pozivajući ih da i oni učine isto.

Baš kao i mnogi drugi, fotografiju sa domaćim proizvodima postavio je i Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, koji ističe da su više nego ponosni i zadovoljni što je ova kampanja naišla na ogroman pozitivan odjek u javnosti.

"Posebno nas raduje što su ovu kampanju, osim zvaničnih institucija, organizacija, lokalnih zajednica, privrednika, medija, na pravi način prepoznali i korisnici društvenih mreža, koji su pokrenuli izazov. Jer, tako dodatno promovišemo proizvode iz Republike Srpske i ukazujemo na važnost kupovine domaćih proizvoda, koja je u ovom trenutku važnija nego ikad. Vjerujem da ćemo ovom akcijom stvoriti dugoročne navike naših potrošača da u značajnijoj mjeri kupuju domaće jer naše je bolje", rekao je Blagojević.

Banjalučanka Dušanka Makivić smatra da često kao potrošači ne obraćamo dovoljno pažnje na porijeklo proizvoda koje kupujemo, jer se vodimo skupim reklamama i kupujemo one proizvode koji imaju najjaču promociju.

Na taj način, kako dodaje, plaćamo nekim stranim kompanijama da nam prodaju robu koju možda i sami proizvodimo.

"U ovom trenutku kada je privreda i mnogo razvijenijih zemalja ozbiljno uzdrmana, najmanji napor koji mi kao pojedinci možemo uložiti da pomognemo jeste kupovina domaćih proizvoda. Na taj način čuvamo radna mjesta, ulažemo u razvoj domaćih proizvođača, u obrazovni i zdravstveni sistem, pomažemo ne samo proizvođačima gotovih proizvoda, nego i proizvođačima sirovina, najčešće poljoprivrednicima i stočarima", navodi Makivićeva, inače načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Inspektorata Srpske.

Milijana Latinović, novinarka "Glasa Srpske", istakla je da je prihvatila poziv na Facebooku da učestvuje u izazovu i na taj način doprinese kampanji "Kupujmo domaće", koju realizuje Privredna komora RS.

"Na fotografiji koju sam objavila na svom Facebook profilu prikazala sam neke od domaćih proizvoda koje svakodnevno koristim, te pozvala prijatelje da učine isto. Smatram da domaći proizvodi i te kako svojim kvalitetom mogu parirati svjetskim brendovima, te da u vrijeme pandemije virusa korona kupujući domaće možemo sačuvati našu privredu i radna mjesta. I ne samo sada, domaće treba da kupujemo i kad sve ovo prođe, jer 'Naše je bolje'", rekla je Latinovićeva.

U domaćinstvu Miloša Grujića, direktora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske, domaći proizvodi oduvijek imaju prioritet u odnosu na uvozne. Grujić ističe da kupujući domaće proizvode stimulišemo proizvodnju i otvaranje radnih mjesta, čime se povećava i modernizuje proizvodnja, ali i povećavaju prihod i dobit domaćih privrednih društava.

"Porodično uvijek nastojimo da kupujemo domaće proizvode. Ne volim izazove na društvenim mrežama, ali odazovem se kada sam prozvan. Štaviše, zahvalan sam prijatelju Dejanu Trniniću što mi je omogućio da promovišemo domaće proizvode. Fotografiju na Facebooku sam podijelio prvenstveno zbog podrške domaćim proizvođačima i želje da pošaljemo poruku o važnosti očuvanja i otvaranja radnih mjesta", kaže Grujić za "Nezavisne novine".

Grujićev prijatelj Dejan Trninić i njegova supruga Nikolina su takođe sa zadovoljstvom prihvatili ovaj Facebook izazov.

"Kada smo suprug i ja 'izazvani' da fotografišemo sve domaće proizvode koje u tom momentu imamo u kući, nije bilo prostora za 'paniku', jer već godinama imamo naviku da kupujemo domaće proizvode kad god je to moguće. Većina proizvoda koje koristimo u našem domaćinstvu je domaćeg porijekla. Drago mi je što je ovaj izazov pokazao da su domaći proizvodi prisutni u svim našim domaćinstvima, često i više od očekivanog i nadam se da će ovakva praksa zaživjeti kao način života svih nas jer nije samo floskula -  naše je stvarno bolje", kaže za "Nezavisne novine" Nikolina Trninić, inače portparol Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije