Tržište

Kazahstanski milijarder predao državi udio u nafnoj kompaniji

Kazahstanski milijarder predao državi udio u nafnoj kompaniji
Foto: Pexels | Kazahstanski milijarder predao državi udio u nafnoj kompaniji

Kazahstanski milijarder i biznismen Timur Kulibajev predao je državnoj energetskoj kompaniji svoj udio od 49 odsto u Petrosunu, velikoj firmi za trgovinu naftom i naftnim derivatima koja je pod kontrolom kineskog CNPC-a, izjavio je danas zamjenik premijera Kazahstana Roman Sklar.

Petrosun kupuje i prerađuje lavovski dio kazahstanske sirove nafte, prenosi Rojters.

Sklar nije naveo razlog ove odluke Kulibajeva, koji je zet bivšeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Kulibajev nije bio trenutno dostupan za komentar.

Još jedan rođak Nazarbajeva, njegov nećak Kairat Satibaldi, predao je u aprilu vladi svoj vlasnički udio od 29 procenata u telekomunikacionoj kompaniji Kazakhtelekom nakon što je uhapšen zbog optužbe za pronevjeru i zloupotrebu položaja, dodaje britanka agencija.

Nazarbajev, koji je podnio ostavku 2019, ali je zadržao široka ovlašćenja kao predsjednik savjeta za nacionalnu bezbjednost, izgubio je tu poziciju tokom nasilnih nemira u januaru.

Njegov nasljednik, Kasim-Žomart Tokajev, od tada je formirao komisiju za borbu protiv monopola i zapljenu imovine za koju se smatra da je privatizovana nepropisno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije