Tržište

Kilogram prasetine će se plaćati skoro 22 marke

Kilogram prasetine će se plaćati skoro 22 marke
Foto: Pixnio | Kilogram prasetine će se plaćati skoro 22 marke

MAČVA - ​Tovljene svinje su pojeftinile sa 300 na 210-220 dinara po kilogramu, pa su stočari i farmeri u Mačvi ponovo na gubitku, a zbog vrtoglavog rasta cijene prasadi svi koji imaju prase za prodaju zadovoljno trljaju ruke. Malobrojni vlasnici farmi krmača predviđaju da neće doći do smirivanja rasta cijene prasadi i da 1.300 dinara (skoro 22 marke) za kilogram žive vage prasetine vrlo brzo može da bude realnost.

"Prevario sam se i nisam prasad prodao za Božić već sam ih ostavio u tovu. Sada za svinjče koje sam hranio tri meseca mogu da dobijem 200 evra i za te pare mogu da kupim samo dva praseta. Ne pamtim da je nekada tako bilo" jada se poljoprivrednik iz Badovinaca.

Prase težine 10-12 kilograma ne može da se kupi jeftinije od hiljadu dinara po kilogramu, dok teža, od 20 - 25 kilograma, koštaju između 700 i 800 dinara po kilogramu.

"Tov po ovim cenama nije rentabilan. Ako prase platiš 16000 i toviš ga tri meseca, pa debelo svinjče prodaš za 22.000, jasno je da taj posao nema računicu" kaže farmer Miloš Teodorović.

Ako bi i odlučili da rizikuju sa tovom, nadajući se porastu otkupne cijene tovljenika, farmeri se suočavaju sa oskudnom ponudom preskupih prasadi sa domaćeg tržišta.

"Svi koji su mislili da je cena prasadi za Božić dostigla maksimum ustvari su se prevarili. Ima još onih koji smatraju da su cene sada skočile zbog Vaskrsa i Đurđevdana, što je samo donekle tačno. Ali, suštinski je problem u tome što je uništen stočni fond pa prasadi skoro da nema, a potražnja je velika" kaže vlasnik farme krmača iz Bogatića.

Jedan proizvođač je na internet pijaci ponudio 11 prasadi prosječne težine 10 kilograma po cijeni 13.000 dinara po komadu i izazvao salvu oprečnih komentara, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije