Tržište

Pratite nas na Google news

Kina: Imamo dovoljno soje, i bez one iz SAD

Kina: Imamo dovoljno soje, i bez one iz SAD
Foto: N.N. | Kina: Imamo dovoljno soje, i bez one iz SAD
Tanjug

Kina, najveći svjetski kupac soje, može u potpunosti da zadovolji potrebe državnih rezervi za ovom uljaricom bez uvoza iz Sjedinjenih Država.

To je izjavio Lu Sjadong, zamjenik generalnog direktora Sinogrejna - kineske direkcije za robne rezerve.

"Osim soje iz SAD-a, Kina može da uvozi iz Južne Amerike i zemalja koje učestvuju u kineskoj inicijativi 'Pojas i put' kako bi zadovoljila potrebe svojih državnih rezervi", rekao je Lu za državnu televiziju ČTV, i dodao da u državnim rezervama trenutno ima dovoljno soje, prenosi agencija Rojters.

Izjava Lua, kako napominje britanska agencija, dolazi nakon što je Peking u petak uveo 25-procentne carine na uvoz američke soje, u znak odmazde zbog tarifa koje je predsjednik SAD-a Donald Tramp uveo na kinesku robu. Rojters dodaje da visoke carine na uvoz soje iz Sjedinjenih Država, koje su drugi najveći kineski dobavljač, predstavljaju prijetnju u smislu povećanja troškova stočara i potencijalnog povećanja cijena svinjetine, omiljenog mesa u Kini.

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede je danas smanjilo prognozu uvoza soj za poljoprivrednu 2018/19. godinu, navodeći da će više cijene zbog trgovinskog konflikta sa SAD-om ograničiti tražnju jer će se farmeri okrenuti alternativnim komponentama za ishranu stoke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije