Tržište

Kina odgodila kaznene tarife na američke automobile

Kina odgodila kaznene tarife na američke automobile
Foto: N.N. | Kina odgodila kaznene tarife na američke automobile

Kineska Vlada saopštila je da će odgoditi planirane kaznene tarife na američke automobile i drugu robu nakon što je postignuta "prva faza" trgovinskog sporazuma sa Vašingtonom.

Vašington se saglasio da odgodi planirane tarife na kinesku robu u vrijednosti od 160 milijardi dolara i da na pola smanji već uvedene takse.

"Kina se nada da će sarađivati sa SAD na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja kako bi se odgovorilo na međusobne zabrinutosti i promovisao stabilan razvoj kinesko-američkih ekonomskih i trgovinskih odnosa", navodi se u saopštenju Vlade Kine.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer rekao je da se, prema sporazumu koji je postignut 13. decembra, Kina obavezala da kupi proizvode sa američkih farmi u vrijednosti od 40 milijardi dolara u naredne dvije godine.

On je dodao da je Kina, takođe, obećala da će prekinuti dugogodišnju praksu pritisaka na kompanije da daju svoju tehnologiju kao uslov za pristup tržištima.

Peking je danas planirao da uvede takse od 25 odsto na američke automobile čime bi takse bile ukupno povećane na 40 odsto, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije