Tržište

Kina oslobađa od tarifa dio uvoza soje i svinjetine iz SAD

Kina oslobađa od tarifa dio uvoza soje i svinjetine iz SAD
Foto: Ilustracija | Kina oslobađa od tarifa dio uvoza soje i svinjetine iz SAD

Kina je saopštila da će osloboditi od tarifa izvjesne količine uvoza soje i svinjetine iz Sjedinjenih Država, javlja Rojters i primjećuje da ovaj pozitivan gest Pekinga dolazi u jeku pregovora dvaju strana u nastojanju da dođu do šireg sporazuma kojim bi okončale dugotrajan trgovinski rat.

O oslobađanju od tarifa će se donositi rješenja na osnovu pojedinačnih zahtjeva firmi za uvoz soje i svinjskog mesa iz SAD, saopštilo je Ministarstvo finansija pozivajući se na odluku vlade.

Ministarstvo nije preciziralo koje su količine uvozne soje i svinjetine u pitanju, napominje britanska agencija.

Riječ je o tarifama uvedenim u julu 2018. godine u visini od 25 odsto na američku soju i svinjetinu, i o dodatnim carinama od 10 procenata na svinjetinu i od pet posto na soju uvedenim u septembru ove godine.

Kina je ove povećane namete uvela kao odgovor na tarife koje je Vašington pokrenuo optužujući Peking za navodnu krađu i prisilno prenošenje američke intelektualne svojine na kineske firme.

Rojters napominje da bi, iako je predsjednik Donald Tramp u četvrtak izrazio optimizam u pogledu napretka američko-kineskih trgovinskih pregovora, za nešto više od nedelju dana, 15. decembra, na snagu trebalo da stupi nova runda američkih tarifa koja pokriva oko 156 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Britanska agencija takođe podsjeća da je Vašington od kraja 2018. godine slično oslobađao neku kinesku robu od američkih tarifa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije