Tržište

Kina planira uvoz robe od 170 milijardi $ iz Centralne i Istočne Evrope

Kina planira uvoz robe od 170 milijardi $ iz Centralne i Istočne Evrope
Foto: ivoryintbd.com | Kina planira uvoz robe od 170 milijardi dolara iz Centralne i Istočne Evrope

PEKING - Kina namjerava da uveze robu iz Centralne i Istočne Evrope u vrijednosti većoj od 170 milijardi dolara u narednih pet godina, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

On je u obraćanju putem video-veze tokom samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao da je potrebno produbiti saradnju na polju poljoprivrede, kako bi se udvostručio izvoz iz tih država u Kinu.

Si Đinping je istakao da je potrebno produbiti saradnju i radi povećanja trgovine u oba smjera za 50 odsto u narednih pet godina.

Prema riječima kineskog lidera, za Kinu i zemlje Centralne i Istočne Evrope važno je da se produbi i carinska saradnja, kako bi se osigurali bezbjednost trgovine i brže dobijanje dozvola.

Si Đinping je naglasio da će Kina raditi na uspostavljanju carinskog centra za informacije i tačke za koordinaciju izdavanja carinskih dozvola duž kinesko-evropske brze kopneno-morske linije.

Kineski predsjednik rekao da Kina podržava i uspostavljanje mehanizma za dijalog o saradnji na polju trgovine na internetu, kao i na savezu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u industriji javnog zdravstva, javila je Sinhua.

Si Đinping je napomenuo da će trajni razvoj i otvaranje Kine dati snažan podstrek globalnom ekonomskom oporavku i rastu, te da će proširiti horizonte za saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

"Kina će nastaviti da šire otvara svoja vrata, usredsređujući se na instutucionalno otvaranje koje pokriva pravila, upravljanje i standarde, dok u isto vrijeme jača poslovno okruženje zasnovano na principima tržišta, uz poštovanje zakona i međunarodnih standarda", dodao je Si Đinping.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije