Tržište

Pratite nas na Google news

Kina uzvraća blokadom stranih kompanija

Kina uzvraća blokadom stranih kompanija
Foto: Tanjug/AP | Kina uzvraća blokadom stranih kompanija
N.N.

Svakim danom slušamo nove zabrane koje pogađaju IT giganta Huaewei. Kako se na ovaj način ugrožava poslovanje kompanije, Kina je odlučila da se umeša i odgovori na američke sankcije.

Kineska država ozbiljno priprema listu stranih kompanija kojima će biti zabranjeno djelovanje. Spisak bi uključivao strane kompanije, organizacije i pojedince. Kompanijama bi bilo uskraćeno gostoprimstvo u slučaju da ne budu poštovali domaće zakone i principe trgovine. To neće biti jedini kriterujum, već će se razmatrati i slučajevi gdje se ugrožavaju državni interesi.

Jasno je da objava dolazi uslijed sve većih tenzija između Sjedinjenih američkih država i Kine, a koje najviše forsira američki predsjednik Donald Trump. Iako ovaj tihi trgovinski rat traje već neko vreme, tek sada se izašlo sa idejom zabrane rada kompanija. Jasno je da je odluka povezana sa načinom na koji se američka administracija ophodi prema IT kompaniji Huawei.

Kampanja koju su pokrenule američke vlasti protiv jednog od najvećih proizvođača telefona na svijetu doživio je vrhunac posljednjih nedjelja. Podsjetimo samo da je Google prekinuo saradnju sa Huaweijem, kao i da je nekoliko organizacija izbacilo kompaniju iz članstva, što je dovelo u pitanje korišćenje microSD kartica.

Ovo su prilično veliki udarci za Huawei koji je planirao da bude najveći proizvođač telefona do 2020. godine. Kineski IT gigant je samo prošle godine potrošio 13 milijardi dolara na američku robu, sarađujući sa kompanijama kao što su Qualcomm, Broadcom i Microsoft. Pored kinesko-američkog trgovinskog rata, jedan od razloga za sukob je i razvijanje 5G mreže na kojoj Huawei ozbiljno radi.

(CNN/PCPress.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije