Tržište

Kineska centralna banka snizila ograničenje na gotovinske rezerve

Kineska centralna banka snizila ograničenje na gotovinske rezerve
Foto: Tanjug/AP | Kineska centralna banka snizila ograničenje na gotovinske rezerve

PEKING - Kineska centralna banka danas je saopštila da će, prvi put ove godine, smanjiti ograničenje na količinu gotovine koju banke moraju da drže kao rezerve, kako bi se održala dovoljna likvidnost i obezbijedio nastavak ekonomskog oporavka te zemlje.

Kako navodi Rojters, stopa obavezne rezerve (RRR) za sve banke biće smanjene za 25 baznih poena od 27. marta, osim za one banke koje imaju rezerve od 5 odsto.

Analitičari ocjenjuju da je do ovakvog poteza došlo ranije nego što se očekivalo, ali i da prati postepen, ali neujednačen oporavak privrede u prva dva mjeseca ove godine, kao i kreditnu ekspanziju snažniju od očekivane.

''Trenutno se povećavaju rizici u bankarskom sektoru u inostranstvu i globalna likvidnost je pod pritiskom, a spoljno okruženje postaje sve složenije. U prva dva mjeseca ove godine, glavni ekonomski pokazatelji Kine pokazali su pozitivan trend, ali ukupni temelji oporavka još nisu čvrsti'', ocijenio je ekonomista iz banke Kina Minšeng, Ven Bin.

Analitičari su procijenili da je na ovaj način oslobođeno preko 500 milijardi juana, odnosno 72,6 milijardi dolara.

Šef kineske Centralne banke Ji Gang ranije je izjavio da su realne kamatne stope u Kini na odgovarajućem nivou i da će smanjenje obavezne rezerve banaka i ostaje "efikasan alat" podrške privredi.

Narodna banka smanjila je RRR 15 puta od 2018. godine, sa skoro 15 odsto, a neki analitičari navode da postoji prostor za još smanjenja.

Kina je postavila, kako navodi Rojters, skroman cilj za ekonomski rast ove godine od oko pet odsto nakon što je prošle godine cilj iznosio samo tri odsto, što je jedan od najslabijih rezultata za tu zemlju u skoro pola vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije