Tržište

Kinezi zabranjuju bitcoin, ali zato stvaraju nešto drugo

Kinezi zabranjuju bitcoin, ali zato stvaraju nešto drugo
Foto: Ilustracija | Kinezi zabranjuju bitcoin, ali zato stvaraju nešto drugo

Kineska centralna banka planira strogo da reguliše kriptovalute.

Međutim, u zanimljivom raspletu događaja, ista ta banka planira do kraja godine da istraži mogućnosti za pokretanje sopstvene digitalne valute.

Zamjenik guvernera Narodne banke Kine, Fan Yifei, izjavio je kako će ova institucija ove godine da reguliše, a po nekim izvorima i zabrani kriptovalute u toj zemlji. Kineska centralna banka objavila je njegovu izjavu na svojim stranicama, prenosi Rojters. Pod novu regulativu i moguću zabranu trebalo bi da uđu sve virtualne valute – ali, zanimljivo, ne i njihova.

Naime, uz najavu zabrane kriptovaluta kineska centralna banka najavila je i kako će ove godine početi s istraživanjem i mogućim razvojem svoje sopstvene digitalne kriptovalute.

Kineske vlasti istovremeno pod kapom centralne banke rade i na velikom blokčejn projektu koji bi trebalo ovu tehnologiju da "iznajmljuje" kao uslugu – blockchain-as-a-service (BaaS). Moguće primjene ove tehnologije Kinezi vide u državnim institucijama koje bi putem blokčejna mogle na siguran način da razmjenjuju dokumente i povjerljive podatke.

Inače, bila ova vest iz Kine deo svakodnevnog FUD-a (straha, nesigurnosti) koji se oko kriptovaluta često širi, ili ne, cena bitoina i drugih glavnih kriptovaluta već je nekoliko nedelja u silaznom trendu. Danas je tako bitkoin nakon nekoliko nedelja ponovno nakratko zaronio ispod nivoa od 7,500 dolara, piše Bug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije