Tržište

Ključno FED-ovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima

Ključno FED-ovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
Foto: Pixnio | Ključno FED-ovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima

​VAŠINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru je dostigao godišnji rast od 2.4 odsto, što je 0.2 odstotna boda manje nego u decembru i u skladu s očekivanjima.

Na godišnjem nivou smanjena je i stopa inflacije vezana uz ličnu potrošnju bez uzimanja u obzir cijena energije i hrane, što američka centralna banka najviše vodi računa u svojoj monetarnoj politici.

Na mjesečnom nivou PCE je porastao za 0.3 odsto, sažela je francuska novinska agencija "AFP" danas objavljene podatke američkog Ministarstva trgovine.

Stopa inflacije vezana uz ličnu potrošnju bez cijena energije i hrane bila je na godišnjem nivou niža za 2.8 odsto ili 0.1 odstotni bod nego u decembru, a na mjesečnom nivou dostigla je 0.4 odsto ili 0.1 odstotni bod više nego u decembru.

Najnoviji podaci dobra su vijest za Federalne rezerve, koje su prošle godine u borbi protiv visoke inflacije podigle ključnu kamatnu stopu na nivo od 5.25 do 5.50 odsto, što je najviša vrijednost u 23 godine.

Već neko vrijeme ga održava na ovom nivou, a očekuje se da će uskoro početi snižavati kako se inflacija smiri. Ipak, mnogi analitičari procjenjuju da će biti vrlo oprezna, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije