Tržište

Ko su najveći kupci srpskog oružja?

Ko su najveći kupci srpskog oružja?
Foto: Tanjug | Ko su najveći kupci srpskog oružja?

BEOGRAD - Američka kompanija "Lokid Martin", koja je i najveći svjetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 odsto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35, navela je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Prošle godine, srpska namjenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.

"To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema ''Alas'' u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vrijedan 230 miliona evra.

U njega je uključen i valjevski "Krušik" koji izvozi 95 odsto proizvodnje, prenio je RTS.

"Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u posljednje četiri godine", objašnjava generalni direktor HK "Krušik" Valjevo Mladen Petković.

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

"Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije ''Smol arms servis'', Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemacke i Švajcarske", istakla je načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.

Kada je riječ o uvozu, na prvom mjestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slijede Belgija i Bosna i Hercegovina, prenijela je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije