Tržište

Koje su prednosti TAG uređaja i kako se postavlja?

Koje su prednosti TAG uređaja i kako se postavlja?
Foto: JP Autoputevi RS | Koje su prednosti TAG uređaja i kako se postavlja?

Ako često putujete i razmišljate da postavite TAG uređaj na automobil kako biste sebi olakšali plaćanje putarine u BiH, ali niste sigurni kako sve funkcioniše, u nastavku teksta možete pročitati detaljnije informacije.

Šta je TAG uređaj i koliko košta?

Elektronska naplata putarine (ENP) je metoda naplate bez posredovanja blagajnika, a proces naplate putarine odvija se pomoću TAG uređaja smještenog na vjetrobranskom staklu vašeg vozila i antene na naplatnoj stazi. 

Cilj ovog načina plaćanja putarine je da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a jedna od prednosti za građane je, ukoliko posjeduju ovaj uređaj, što neće morati čekati u kolonama.

Inače, vozači u Republici Srpskoj do kraja februara mogu kupiti TAG uređaj za elektronsko plaćanje putarine po znatno nižim cijenama, odnosno za 16 KM, što je za 60 odsto manje u odnosu na raniju cijenu. Inače, cijena TAG uređaja iznosi 40 KM.

S druge strane, u FBiH cijena ovog uređaja iznosi 39 KM, a TAG uređaje, pomoću kojih se koristi usluga elektronske naplate putarine, korisnici mogu da preuzmu na naplatnim stanicama u RS i FBiH. 

Plaćanje naknade za korištenje TAG uređaja, kupovina uređaja i dopuna ENP kredita na ENP TAG se vrši jednokratno, gotovinski, virmanski ili bankovnom karticom na javno istaknutim prodajnim mjestima.

U Srpskoj TAG uređaje možete kupiti na naplatnim stanicama Jakupovci i Čatrnja, na auto-putu E 661 Gradiška - Banjaluka, Prnjavor i Kladari, na auto-putu "9. januar" Banjaluka - Doboj, Kostajnica, na auto-putu na panevropskom koridoru 5 c.

Kako postati korisnik ENP?

Korisnik ENP usluga može biti fizičko ili pravno lice koje prilikom nabavke elektronskog uređaja (ENP TAG-a) popunjava i potpisuje pristupnicu, odnosno ugovor, te preuzima uređaj na korištenje uz odgovarajuću novčanu naknadu i uplati početni iznos pretplate (ENP kredit), čime se ENP TAG aktivira i postaje validan za korištenje. 

Elektronska naplata putarine osmišljena je po modelu prepaid plaćanja, tako da korisnik ove usluge uplaćuje ENP kredit, koji se pohranjuje na ENP TAG i ostvaruje mogućnost plaćanja usluge korištenja auto-puta prema važećem cjenovniku, zavisno od kategorije vozila. ENP TAG uređaj može koristiti samo ugovoreni korisnik, isključivo za vozilo i kategoriju vozila za koje je namijenjen.

Gdje se postavlja TAG uređaj?

TAG se postavlja na samoljepljivi nosač koji se centralizovano postavlja na prednje vjetrobransko staklo vozila s unutrašnje strane. Za vozila sa kosim vjetrobranskim staklom nosač za ACC TAG uređaj postavlja se u području retrovizora unutar vozila, a u slučaju vozila sa okomitim vjetrobranskim staklom postavlja se centralno na dnu vjetrobranskog stakla sa unutrašnje strane. U vozilima koja u vjetrobranskom staklu imaju providnu metaliziranu UV zaštitu od zračenja uređaj se postavlja na označenom mjestu u području retrovizora ili na sjenilu (crna zaštita od sunca) iznad retrovizora.

Kako TAG uređaj funkcioniše kod drugog operatera?

Vlasnici TAG uređaja JP "Autoceste FBiH", ukoliko žele koristiti svoje TAG uređaje za naplatu putarine kod drugog operatera, treba da se jave na naplatne stanice JP "Autoputevi RS" kako bi dobili adekvatne informacije. 

Za aktivaciju usluge u FBiH vlasnici TAG uređaja drugog operatera dužni su dostaviti sljedeću dokumentaciju na naplatna mjesta Sarajevo sjever ili Zenica jug:

Za fizička lica, popunjenu i potpisanu pristupnicu, kopiju potvrde o registraciji i TAG uređaj Za pravna lica, popunjenu i ovjerenu pristupnicu, kopiju potvrde o registraciji, kopiju ID broja i TAG uređaj.

Inače, TAG uređaji drugog operatera će se programirati na iste registarske oznake na koje su inicijalno programirani prilikom kupovine uređaja.

Korištenjem TAG uređaja u jednom sistemu neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog operatera. Korisnici će imati instalirana dva računa na jednom uređaju, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje putarine u zavisnosti od dionice kojom prolaze.

OVDJE čitajte više o tome kako funkcioniše ovaj sistem u RS, dok na ovom LINKU možete pročitati kako je to u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije