Tržište

Komercijalnu banku žele Turci, Mađari i Kostić

Komercijalnu banku žele Turci, Mađari i Kostić
Foto: N.N. | Komercijalnu banku žele Turci, Mađari i Kostić

BEOGRAD - Za kupovinu Komercijalne banke zaintersovana je mađarska OTP banka, jedna turska, ali i biznismen Miodrag Kostić, koji u vlasništvu ima već dvije banke u Srbiji.

Sudeći prema najavama akcionara banke, početak privatizacije vrlo brzo stiže na dnevni red. Privatizacija Komercijalne banke desiće se vrlo brzo, izjavila je prije nekoliko dana direktorka finansijskog sektora Evropske banke za obnovu i razvoj Aleksandra Vukosavljević.

Odmah potom premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je da se sa suvlasnicima banke EBRD i IFC razgovara i da će proces privatizacije morati da otpočne prije kraja godine. U suprotnom, država će morati da ove akcionare isplati sa 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još 2006. Tada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra.

Sa nastupanjem svjetske ekonomske krize akcije banke su kupili i IFC, kao dio Svjetske banke (40 miliona evra), njemački DEG fond (20 miliona evra) i švedski Svefond (10 miliona evra), dok je EBRD dokapitalizovao banku sa još 50 miliona evra.

"Ostaje da se vidi šta je najbolje za javni interes. A smatram da za građane nije dobro da se daju pare iz budžeta", istakla je Brnabićeva.

Pitanje je, međutim, koliko bi potencijalni kupac dao za ovu banku, koja trenutno na berzi vrijedi 30,69 milijardi dinara (258 miliona evra). Cijena jedne akcije je 1.825 dinara. Ipak, s obzirom na to da je riječ o profitabilnoj banci, očekuje se da će ovaj iznos biti veći.

Prijedlog načina privatizacije očekuje se i od privatizacionog savjetnika, investicione kuće "Nomura internacional" iz Londona, koja je još u avgustu 2015. godine izabrana za ovaj posao. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije