Tržište

Pratite nas na Google news

Kompanija Tesla pretekla Toyotu po vrijednosti

Kompanija Tesla pretekla Toyotu po vrijednosti
Foto: Wikipedia | Kompanija Tesla pretekla Toyotu po vrijednosti
Tanjug

Kompanija Tesla postala je najvredniji svjetski proizvođač automobila, pretekavši Toyotu, pošto je cijena njenih akcija zabilježila rekordan skok.

Akcije ovog proizvođača električnih automobila dotakle su 1.134 dolara u srijedu ujutro, čime je tržišna vrijednost kompanije dostigla 209,47 milijardi dolara, što je otprilike za četiri milijarde dolara više od Tojotine trenutne tržišne kapitalizacije, izvještava BBC.

Kasnije tok trgovanja, akcije Tesle su skliznule.

Ipak, Toyota je u pogledu prodaje i dalje svjetski "broj 1", s obzirom na to da je prošle godine prodala oko 30 puta više automobila, i da ima više od 10 puta veće prihode od američkog rivala.

Japanska kompanija je prodala 10,46 miliona vozila tokom poslovne godine, koja je završena u martu, i ostvarila prihod od 30,2 biliona jena (281,20 milijardi dolara).

Kompanija Tesla je 2019. godinu završila s prodajom od samo 24,6 milijardi dolara, isporučivši 367.200 vozila, navodi britanski javni servis.

Međutim, investitori su optimistični u pogledu potencijala ameriške firme, i po svemu sudeći vjeruju da bi ona mogla da dominira na tržištu električnih automobile u budućnosti.

Kalifornijska kompanija je zabilježila tri profitabilna kvartala zaredom prošle godine i zadržala taj zamajac tokom prva tri mjeseca 2020. godine, uprkos epidemiji virusa korona.

Vlasnik Tesle, Ilon Mask, izjavio je da će ove godine kupcima isporučiti 500.000 vozila.

Vrijednost Tesle je sada oko tri puta veća od vrednosti američkih konkurenata, General Motorsa i Forda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije