Tržište

Kompaniju "United Airlines" problemi Boinga koštali 200 miliona dolara

Kompaniju "United Airlines" problemi Boinga koštali 200 miliona dolara
Foto: Tanjug/AP | Kompaniju Junajted erlajns problemi Boinga koštali 200 miliona dolara

Američka avio-kompanija "United Airlines" saopštila je danas kako je imala neočekivane troškove zbog problema sa kvalitetom Boingovih aviona.

Kompanija je pretrpjela štetu od 200 miliona dolara u prvom kvartalu, nakon što je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) prizemljila  Boingove modele "737 Maks 9" kako bi ih stavila pod kontrolu zbog pitanja bezbjednosti aviona, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Medij podsjeća da je FAA odredila tronedjeljno prizmeljenje nakon incidenta 5. januara u vezi sa otpadanjem vrata tokom leta jednog od Boingovih aviona u vlasništvu kompanije Aljaska erlajns.

"United Airlines" nije precizirao da li očekuje od Boinga nadoknadu troškova zbog nemogućnosti korištenja svojih aviona "737 Maks 9", tokom perioda prizemljenja nakon pomenutog incidenta.

Boingovi avioni čine oko 80 odsto flote američke avio-kompanije sa sedištem u Čikagu, od čega 86 mlaznjaka "737 Maks 9", što je samim tim uticalo na profit "United Airlinesa".

Ta firma je bila opterećena i nizom drugih incidenata, kao što su nenadano paljenje motora aviona i otpadanje točkova, problemi koji su dobili povećanu pažnju nakon problema Boinga, napominje BBC.

Generalni direktor "United Airlinesa" Skot Kirbi zbog toga se obratio klijentima kako bi ih uvjerio da će avio-kompanija sama staviti veći fokus na bezbjednost svojih zaposlenih.

Pored toga i FAA je saopštila da stavlja "Junajted" u režim pojačanog nadzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije