Tržište

Konkurs za najbolji novinski članak o švercu duvanskih proizvoda

Konkurs za najbolji novinski članak o švercu duvanskih proizvoda
Foto: N.N. | Konkurs za najbolji novinski članak o švercu duvanskih proizvoda
N.N.

Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uz podršku Udruženja novinara BiH – Klub novinara Banja Luka, organizuju nagradni konkurs za najbolji novinski članak ili TV prilog koji se tematski bavi problemima crnog tržišta duvanskih proizvoda u BiH.

Konkurs se organizuje u sklopu nastavka kampanje "Stop švercu", koji zajednički realizuju UIO i Udruženje ekonomista RS SWOT.

Razlog za organizovanje konkursa je da se dodatno pojačaju napori kako bi se ukazalo na problem crnog tržišta duvanskih proizvoda koje na godišnjem nivou odnosi na stotine miliona Konvertibilnih maraka iz legalnih tokova novca.

Pored enormnih ekonomskih gubitaka, crno tržište duvanskih proizvoda je pogubnije i po zdravlje građana, jer se ni na koji način ne može kontrolisati. Tačnije ne može se kontrolisati kvalitet, uslovi skladištenja, transporta, lokacije prodaje i slično.

Imajući u vidu uticaj medija, smatrali smo da oni mogu biti snažna poluga u borbi sa crnim tržištem.

Sa zdravstvenog aspekta posmatrano, tek kada se promet cigareta i duvanskih proizvoda vrati u legalne tokove institucije će moći da prave realne strategije za smanjenje pušenja koje u svakom smislu štetno po zdravlje.

Tekst konkursa moguće je preuzeti na sajtu SWOT na OVOM LINKU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije