Tržište

Košarac: Očekujemo nastavak izvoza sadnog materijala na rusko tržište

Košarac: Očekujemo nastavak izvoza sadnog materijala na rusko tržište
Foto: N.N. | Košarac: Očekujemo nastavak izvoza sadnog materijala na rusko tržište

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da se uskoro očekuje nastavak izvoza sadnog materijala iz BiH na tržište Ruske Federacije.

On je potvrdio da će predstavnici fitosanitarne inspekcije Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije u saradnji sa Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i nadležnim institucijama Republike Srpske, u srijedu, 24. marta, izvršiti kontrolu kod proizvođača sadnog materijala ''Poljoagro d.o.o'' iz Šamca.

''Ruski inspektori će izvršiti nadzor kako bi se proizvođaču iz Šamca omogućio izvoz sadnog materijala, u vrijednosti većoj od milion evra. Posebno je ohrabrujuća činjenica da je ova kompanija u 2021. godini obezbijedila veću količinu sadnica namijenjenih ruskom tržištu u odnosu na prošlu godinu. Tako je ove godine planiran izvoz 500.000 sadnica jabuke i 300.000 sadnica breskve'', istakao Košarac.

Prema njegovim riječima, nadležni ruski inspektori će uskoro izvršiti kontrolu i kod kompanije ''Adria Hishtil'' iz Čapljine, koja je i ove godine iskazala namjeru za izlazak na tržište Ruske Federacije. 

''Republika Srpska i Federacija BiH imaju perspektivu za proizvodnju sadnog materijala. Zbog toga je od velikog značaja nastavak plasmana domaćih proizvoda na rusko tržište, kako bismo doprinijeli razvoju domaće proizvodnje i poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene sa Ruskom Federacijom'', rekao je Košarac.

On je pozvao sve proizvođače sadnog materijala u BiH da se putem Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije