Tržište

Košarac: Predali smo upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

Košarac: Predali smo upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju
Foto: Pixabay/Ilustracija | Košarac: Predali smo upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju
N.M.

BiH predala odgovore na upitnik za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju, saopštio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

''Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u saradnji s Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno smo okončali taj posao", rekao je ministar Košarac.

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor nadležnih organa iz Saudijske Arabije, nakon što se prethodno izvrši neophodna analiza dostavljenih odgovora iz BiH.

"Upitnik je važan ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, nego i zbog većeg obima spoljnotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju. Naime, ranije nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz BiH na saudijsko tržište", naglasio je ministar Košarac. 

Prema njegovim riječima, otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega je potrebno uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja. 

"Predali smo upitnik i očekujemo da će Saudijska Arabija uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev. Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene domaćih proizvoda", poručio je Košarac. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije