Tržište

Košarac zatražio da Turska odobri uvoz 600 tona govedine iz BiH

Košarac zatražio da Turska odobri uvoz 600 tona govedine iz BiH
Foto: Savjet ministara | Košarac zatražio da Turska odobri uvoz 600 tona govedine iz BiH
Srna

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je na današnjem sastanku sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom zataražio da BiH bude odobreno da do kraja godine ispuni izvoznu kvotu od dodatnih 600 tona mesa goveda.

"Time bi smo realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona, te u značajnoj mjeri umanjili postojeće tržišne viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima", rekao je Košarac.

Na sastanku koji je održan u Ambasadi Turske, Košarac je ukazao na potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije Kovida-19.

Košarac je najavio da će u narednom periodu održati sastanke sa ambasadorom Kočom i nadležnim institucijama u Turskoj radi definisanja kvota za izvoz mesa u 2021. godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o komitetu za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom novembra 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je najavio da će sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH definisati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije