Tržište

Kosovo popušta pod pritiskom regiona

Kosovo popušta pod pritiskom regiona
Foto: N.N. | Kosovo popušta pod pritiskom regiona

BEOGRAD - Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora pozvale su danas iz Beograda zvaničnu Prištinu da bez odlaganja ukine carine na uvoz proizvoda iz ovih zemalja, ako ne želi da se suoči s kontramjerama.

Kosovo je to već danas djelimično ispunilo, jer je, prema pisanju tamošnjih medija, njihova vlada djelimično povukla odluku o uvođenju carine od 30 odsto na uvoz voća, povrća i kukuruza.

Međutim, kako je rekao Fadil Arifi, zamjenik ministra trgovine i industrije Vlade Kosova, mjere će se nastaviti primjenjivati na sedam proizvoda, i to za paradajz, papriku, jabuke, kruške, šljive, maline i grožđe. Prema njegovim riječima, na ove mjere Vlada se odlučila na osnovu analize tržišta.

Inače, resorni ministri četiri zemlje postigli su i dogovor o formiranju operativnog tijela koje će raditi na efikasnom rješavanju i ukidanju svih trgovinskih barijera koje su budu pojavljivale u regionu.

To je, kako je pojašnjeno, privremena odluka do stupanja na snagu dodatnog Protokola 7 CEFTA sporazuma, o čijem su zaključenju pregovori u toku i koji se odnosi na rješavanje sporova u takvim slučajevima. Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, nakon sastanka poručio je kako trgovinski rat neće nikome ništa dobro donijeti te da će zbog odluke Prištine posljedice snositi i sami stanovnici kroz poskupljenje proizvoda na koji je carina uvedena.

Upitan kako je Priština odlučila da već djelimično povuče mjere, Ljajić je rekao da je pritisak, kao i zajednički sastanak u Beogradu s predstavnicima zemalja regiona na koje utiču mjere kosovskih organa, doprinio tome da Priština preispita svoju odluku.

Inače, kada je uvoz u pitanju, Srbija, pored postojećih, ima problem i s akcizama na uvoz građevinskih blokova i brašna, Crna Gora je oštećena tehničkim preprekama na uvoz piva, a BiH carinama od 17 odsto na mlijeko, dok se kao najveći gubitnik u ovoj priči pojavljuje Makedonija, koja godišnje na Kosovo izveze do 150 tona voća i povrća.

Ljupče Nikolovski, makedonski ministar, kazao je kako je Kosovo važan trgovinski partner Makedonije i da je prošle godine izvoz na KiM iznosio šest miliona evra, a od početka godine 2,6 miliona evra.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da će BiH pomno pratiti da li će se kosovska vlada vratiti u okvire CEFTA i da je za BiH posebno važno ukidanje trgovinskih barijera na mlijeko i mliječne proizvode, te da očekuje da i one uskoro budu ukinute.

Zanimljivo, dok je trajao sastanak u Beogradu, u Sarajevu su organizovani poslovni susreti s privrednicima sa Kosova.

Arian Zeka, izvršni direktor Američke trgovinske komore Kosova, kazao je kako Komora nije za uvođenje carinskih mjera za zemlje članice ugovora o slobodnoj trgovini CEFTA, ali i dodao kako ih niko ništa nije ni pitao.

"Mi smo zabrinuti da bi moglo doći do kontramjera i da bi se to moglo reflektovati na naš trgovinski bilans, koji je već negativan", kazao je Zeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije