Tržište

Kosovo popušta pod pritiskom regiona

Kosovo popušta pod pritiskom regiona
Foto: N.N. | Kosovo popušta pod pritiskom regiona
Dejan Tovilović

BEOGRAD - Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora pozvale su danas iz Beograda zvaničnu Prištinu da bez odlaganja ukine carine na uvoz proizvoda iz ovih zemalja, ako ne želi da se suoči s kontramjerama.

Kosovo je to već danas djelimično ispunilo, jer je, prema pisanju tamošnjih medija, njihova vlada djelimično povukla odluku o uvođenju carine od 30 odsto na uvoz voća, povrća i kukuruza.

Međutim, kako je rekao Fadil Arifi, zamjenik ministra trgovine i industrije Vlade Kosova, mjere će se nastaviti primjenjivati na sedam proizvoda, i to za paradajz, papriku, jabuke, kruške, šljive, maline i grožđe. Prema njegovim riječima, na ove mjere Vlada se odlučila na osnovu analize tržišta.

Inače, resorni ministri četiri zemlje postigli su i dogovor o formiranju operativnog tijela koje će raditi na efikasnom rješavanju i ukidanju svih trgovinskih barijera koje su budu pojavljivale u regionu.

To je, kako je pojašnjeno, privremena odluka do stupanja na snagu dodatnog Protokola 7 CEFTA sporazuma, o čijem su zaključenju pregovori u toku i koji se odnosi na rješavanje sporova u takvim slučajevima. Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, nakon sastanka poručio je kako trgovinski rat neće nikome ništa dobro donijeti te da će zbog odluke Prištine posljedice snositi i sami stanovnici kroz poskupljenje proizvoda na koji je carina uvedena.

Upitan kako je Priština odlučila da već djelimično povuče mjere, Ljajić je rekao da je pritisak, kao i zajednički sastanak u Beogradu s predstavnicima zemalja regiona na koje utiču mjere kosovskih organa, doprinio tome da Priština preispita svoju odluku.

Inače, kada je uvoz u pitanju, Srbija, pored postojećih, ima problem i s akcizama na uvoz građevinskih blokova i brašna, Crna Gora je oštećena tehničkim preprekama na uvoz piva, a BiH carinama od 17 odsto na mlijeko, dok se kao najveći gubitnik u ovoj priči pojavljuje Makedonija, koja godišnje na Kosovo izveze do 150 tona voća i povrća.

Ljupče Nikolovski, makedonski ministar, kazao je kako je Kosovo važan trgovinski partner Makedonije i da je prošle godine izvoz na KiM iznosio šest miliona evra, a od početka godine 2,6 miliona evra.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da će BiH pomno pratiti da li će se kosovska vlada vratiti u okvire CEFTA i da je za BiH posebno važno ukidanje trgovinskih barijera na mlijeko i mliječne proizvode, te da očekuje da i one uskoro budu ukinute.

Zanimljivo, dok je trajao sastanak u Beogradu, u Sarajevu su organizovani poslovni susreti s privrednicima sa Kosova.

Arian Zeka, izvršni direktor Američke trgovinske komore Kosova, kazao je kako Komora nije za uvođenje carinskih mjera za zemlje članice ugovora o slobodnoj trgovini CEFTA, ali i dodao kako ih niko ništa nije ni pitao.

"Mi smo zabrinuti da bi moglo doći do kontramjera i da bi se to moglo reflektovati na naš trgovinski bilans, koji je već negativan", kazao je Zeka.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije