Tržište

Kralj kosmodiska prodao jednu od najpoznatijih regionalnih kompanija

Kralj kosmodiska prodao jednu od najpoznatijih regionalnih kompanija
Foto: Ilustracija | Kralj kosmodiska prodao jednu od najpoznatijih regionalnih kompanija

LJUBLJANA - Kralj kosmodiska i jedan od najbogatijih Slovenaca Sandi Češko prodao je svoj udio u firmi Studio moderna holdings (SM).

On će se ubuduće, kako piše slovenački portal Finance.si, "baviti samo krevetima i vazdušnim sedištima".

Identitet kupaca Češkove polovine firme kao i cijena su poslovna tajna, prenosi B92.

O promeni vlasničke strukture u slovenačkoj kompaniji poznatoj po Top Shopu, Dormeu, Kosmodisku, Walkmaxxu, Delimanu i sličnim proizvodima šuškalo se još prošle godine, a prije dvije godine Češko je sa svojom partnerkom Livijom Dolanc izašao iz Upravnog odbora.

Kompletna vlasnička struktura kompanije nije javno dostupna, ali Češkov udio bio je 55 odsto, čija se vrednost procjenjivala na otprilike 450 miliona evra.

Suvlasnici su, iako je nepoznato u kojem procentu, fondovi Insight Venture Partners, Templeton Emerging Markets, General Atlantic i JH Partners, piše Novac.hr.

Prošle godine, kako prenosi Biznis info, nagađalo se i o prodaji SM-a najvećem južnokorejskom multimedijalnom distributeru CJ ENM, ali ta kompanija je odustala od akvizicije zbog, kako su preneli slovenački mediji, "uslova preuzimanja".

SM je, inače, osnovan 1992, a registrovan je u Holandiji i na Kipru i posluje u 20 zemalja.

Sve je počelo 1992. u maloj garaži u Zagorju, gradiću u Sloveniji, kada je suosnivač Studio moderne Sandi Češko počeo da prodaje pomagalo za ublažavanje bolova u leđima pod nazivom kosmodisk.

Ovaj proizvod promijenio je živote hiljada ljudi koji su patili od bolova u leđima, obzirom da je to bio jedini efikasni nefarmacetuski proizvod na tržištu.

Poslije početnog uspjeha s kosmodiskom, kompanija je počela da se razvija, pa je osnovala svoj drugi brend – Top Shop, kada je i prešla na strategiju višekanalne prodaje. Sa prvom TV reklamom emitovanom u junu 1996. počela je nova era, kada se kompanija prebacuje na direktni marketing.

Danas je Studio moderna vodeća višekanalna e-trgovinska i potrošačka platforma u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE), Rusiji i Kazahstanu, piše portal Investitor.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije