Tržište

Krivošija: Misija Microsofta je da osnaži svaku osobu

Krivošija: Misija Microsofta je da osnaži svaku osobu
Foto: N.N. | Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH: Ostvarena saradnju sa svim nivoima javne uprave u RS

Microsoft je posvećen digitalnoj transformaciji javne uprave u cilju poboljšanja života, a u Bosni i Hercegovini posebno dobru saradnju ima sa institucijama u Republici Srpskoj s kojima sprovodi projekte u posljednjih 12 godina.

Više o tome će nam reći g. Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH.

U kojoj mjeri Microsoft globalno pruža podršku radu javnog sektora?

Microsoft trenutno radi u 191 zemlji svijeta i pruža usluge klijentima, korporacijama i agencijama u javnom sektoru putem svojih 120 poslovnica. Dakle, imamo jaku osnovu, infrastrukturu i ekspertizu da učinimo velike promjene. Međutim, naša tehnološka rješenja ne mogu funkcionisati ukoliko javni sektor nije spreman djelovati u cilju poboljšanja života ljudi. Nasreću, to u Republici Srpskoj nije slučaj. Još jedna bitna karakteristika naših cloud rješenja je njihova sigurnost koja stvara povjerenje svih uključenih korisnika, a što je jedna od osnova uspješne digitalne transformacije.

Svjesni smo činjenice da veliki dio svijeta ne uživa u prednostima digitalne ekonomije a, s druge strane, nikada nije postojao veći potencijal za digitalnu transformaciju. Koja je uloga Microsofta u mijenjanju te slike?

Nažalost, 60% svjetske populacije je danas isključeno iz procesa koji pokreću digitalnu ekonomiju. Upotreba Interneta, mobilnih uređaja i drugih tehnologija se širi velikom brzinom, međutim, digitalna transformacija koja donosi benefite ne prati ove trendove. Nalazimo se usred četvrte industrijske revolucije u kojoj tehnologija mijenja načine proizvodnje, distribucije i konzumiranja. U takvom okruženju, misija Microsofta je da osnaži svaku osobu i svaku organizaciju da dostigne svoj puni potencijal i posvećeni smo pružanju podrške agencijama u javnom sektoru da ostvare digitalnu transformaciju. Tu vidimo velike mogućnosti i prilike. Kao kompanija, fokusirani smo na 8 od 17 socio-ekonomskih promjena gdje smatramo da možemo postići uspjeh: dobro zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, jednakost spolova, pošten rad i ekonomski rast, industrija, inovacija i infrastruktura, održivi gradovi i zajednice, klimatska akcija, mir, pravda i jake institucije.

Koji su to najveći izazovi u digitalnoj transformaciji javne uprave u Republici Srpskoj?

Microsoft vrlo uspješno sarađuje sa Vladom Republike Srpske u posljednjih 12 godina na tom polju, ali svakako vidimo još mnogo potencijala. To se prvenstveno odnosi na projekte pravljenja sigurnih okruženja, moderne IT infrastrukture i e-usluge koji će Vladi i građanima omogućiti da postignu više i koriste puni potencijal. Ono što nas istinski ohrabruje je činjenica da Vlada Republike Srpske sprovodi strategiju obrazovanja koja će omogućiti građanima da se obuče kako da funkcionišu u modernoj ekonomiji koja se zasniva na znanju. Microsoft je siguran partner u njenom sprovođenju i zbog toga ostvaruje partnerstva sa vladom, univerzitetima, poslovnom zajednicom, neprofitnim organizacijama i drugim institucijama.

Sa kojim nivoima javne uprave u Republici Srpskoj ste ostvarili saradnju?

Microsoft je ostvario saradnju sa svim nivoima javne uprave u Republici Srpskoj na različitim projektima modernizacije poslovanja i digitalne transformacije, uz podršku partnera na implementaciji specifičnih projekata i rješenja. Kao što sam već spomenuo, posebno sam ponosan na našu saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske u prethodnom periodu na projektima digitalizacije obrazovanja, odnosno uspostavljanje sigurne i moderne infrastrukture u različitim Vladinim institucijama na kojoj se pokreću ključni servisi. Također, u saradnji sa Agencijom za informaciono društvo Republike Srpske, polovinom 2017. godine potpisan je Government Security Program (GSP), čime je Vlada Republike Srpske pristupila Microsoftovom međunarodnom programu za razmjenu informacija i najboljih praksi koja se tiču cyber sigurnosti odnosno poboljšanja infrastrukture, pratećih servisa i edukacije.

Koji su to konkretni primjeri poboljšanja rada javne uprave u Republici Srpskoj nakon prebacivanja poslovnih procesa na cloud infrastrukturu?

Microsoft je jedna od rijetkih kompanija koja svojim korisnicima nudi punu fleksibilnost u načinu korištenja softverskih rješenja koje nudi. Konkretno, Microsoft nije isključiv po pitanju korištenja svojih rješenja kroz cloud te omogućava korisnicima da izaberu najbolji put za sebe u odnosu na to gdje se nalaze sa aspekta procesa transformacije, pa tako i dalje mogu nastaviti da se oslanjaju na rješenja koji se pokreću na lokalnoj infrastrukturi u kombinaciji sa rješenjima, odnosno servisima koji se pokreću na Microsoftovoj cloud platformi. U situacijama gdje se koriste naša cloud rješenja, primjetna je efikasnija administracija tih rješenja kroz pojednostavljeno i ubrzano uvođenje dodatnih servisa koji korisnicima prije nisu bili na raspolaganju, a što dovodi do povećanja produktivnosti kroz brzu i sigurnu razmjenu podataka, odnosno  unaprijeđenu digitalnu komunikaciju, upravljanje projektima i rad u timovima. Također, sada je implementaciju različitih projekata koji zahtijevaju dodatnu serversku infrastrukturu moguće znatno ubrzati jer se korištenjem cloud platforme dodatni resursi mogu osigurati odmah po zahtjevu te koristiti tačno onoliko vremena koliko za njima postoji potreba, uz mogućnost smanjivanja ili povećanja kapaciteta po potrebi, te plaćanje po iskorištenju tih resursa.

Gdje se nalazi digitalna transformacija u Republika Srpskoj u poređenju sa digitalnom transformacijom u regionu i da li neki pozitivni primjeri iz regije mogu biti primijenjeni i ovdje?

Evidentno je da pred javnom upravom u Republici Srpskoj, baš kao i ostatku Bosne i Hercegovine, postoji još dosta posla na digitalizaciji internih procesa, odnosno transformaciji postojećih servisa u e-servise prema građanima. Naime, danas cilj svake moderne uprave na svim nivoima upravljanja treba biti uvođenje e-servisa koji bi ubrzali procese i povećali zadovoljstvo građana. Danas još uvijek srećemo primjere gdje se pored digitalne razmjene podataka još uvijek kreiraju i ovjeravaju papirne kopije zbog neusuglašenosti određenih zakona, pa je potrebno nastaviti rad u procesu uslagašavanja zakonskih procesa i uvođenje e-identiteta, kako bi se ostvarila vizija gdje bi fizička i pravna lica sve svoje potrebe koji se tiču saradnje sa javnom upravom, sudovima i javnim preduzećima mogli obavljati kroz e-servise. U tom smislu, dobra vijest je da definitivno postoji svijest u smislu šta se treba uraditi, a na tom putu svakako treba iskoristiti sva pozitivna iskustva zemalja iz Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije