Tržište

Pratite nas na Google news

Kriza na glavnom tržištu: Pala prodaja američkog auto-giganta u Kini

Kriza na glavnom tržištu: Pala prodaja američkog auto-giganta u Kini
Foto: Tanjug/AP | Kriza na glavnom tržištu: Pala prodaja američkog auto-giganta u Kini
Tanjug

PEKING - Prodaja automobila američke kompanije "General Motors" (GM) u Kini opala je za 17,5 odsto u periodu jul - septembar.

Glavni krivci za pad prodaje su usporavanje ekonomije usljed kinesko-američkog trgovinskog rata i pojačane konkurencije u segmentu SUV vozila.

GM je u Kini isporučio 689.531 vozilo u trećem ovogodišnjem kvartalu, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Reuters.

To je peti uzastopni kvartal pada prodaje GM-a u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila. U devet mjeseci ove godine, američka kompanija je isporučila 2,26 miliona vozila u Kinu, prema računici Reutersa.

Budući da prodaja GM-a i "Forda" u Kini nastavlja da opada, udio američkih automobilskih kompanija u ukupnoj prodaji putničkih vozila u toj zemlji smanjio se na 9,5 odsto u periodu januar - avgust ove godine, sa 10,7 odsto u istom periodu lani, saopštila je Kineska asocijacija proizvođača automobila (CAAM).

U istom periodu, udio njemačkih proizvođača automobila porastao je na 23,8 odsto sa 21,6 procenata, a japanskih na 21,7 odsto sa 18,3 odsto.

U Kini, GM ima zajedničko preduzeće sa kompanijom "SAIC Motor", koje se bavi proizvodnjojm bjuika, ševroleta i kadilaka.

GM, drugi najveći međunarodni proizvođač automobila u Kini posmatrano po prodaji, prošle godine je u toj zemlji prodao 3,64 miliona jedinica, što je manje u odnosu na 4,04 miliona jedinica u 2017. godini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije