Tržište

Kupljena jedna od najvrednijih softverskih kompanija

Kupljena jedna od najvrednijih softverskih kompanija
Foto: Screenshot/Facebook | Kupljena jedna od najvrednijih softverskih kompanija
N.N.

Američki proizvođač čipova Broadcom sklopio je sporazum o kupovini softverske kompanije VMware za 61 milijardu dolara, uključujući i dugove.

Ovo preuzimanje ukazuje da se na tržištu ponovo javlja težnja ka velikim akvizicijama.

Dioničari VMware imaće mogućnost da biraju da li će primiti 142,5 dolara u kešu ili 0,2520 akcija kompanije Broadcom za svaku dionicu koju imaju u softverskoj kompaniji, što je premija od 33 odsto na njenu vrijednost prije početka prošlonedjeljnih pregovora, piše Financial Times, a prenosi Biznis.rs.

Ovim ugovorom proizvođač poluprovodnika transformisaće se u diverzifikovanu tehnološku kompaniju, čije će poslovanje uključivati i mikročipve i računarske usluge "na oblaku".

Milijarder na čelu Broadcoma Hok Tan istražuje opcije za ugovore sa softverskim kompanijama još od kada je Donald Tramp blokirao njegov pokušaj da otkupi kompaniju Qualcomm zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost.

Ugovorom sa VMware, Tan preuzima jednu od najvrednijih i najprofitabilnijih softverskih kompanija.

Pre početka pregovora o kupovini, vrijednost akcija kompanije VMware pale su za otprilike polovinu u odnosu na vrhunac iz 2019. godine i 20 odsto ispod vrijednosti s početka godine.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije